Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Debatt: Kommuner måste göra mer för att öka företagandet

Nyföretagandet i Blekinge rasade med 20 procent under första halvåret och många småföretagare pressas av stigande räntor och höga energipriser. Samtidigt ökar antalet unga svenskar som startar enskild firma kraftigt. Nu måste de kommunala beslutsfattarna skapa ett företagsklimat som gör att fler vågar ta steget till eget.
Jobb • Publicerad 17 juli 2023
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nyföretagandet minskar kraftigt i Blekinge.
Nyföretagandet minskar kraftigt i Blekinge.Foto: Caisa Rasmussen / TT

Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och länets småföretag står för var tredje skattekrona till kommunerna. Det lokala småskaliga näringslivet är helt enkelt avgörande för att säkra jobb och skatteintäkter, särskilt i tider av ekonomisk kris.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har dock nyföretagandet i landet minskat kraftigt. Stigande räntor, höga priser på energi och drivmedel samt ett ovisst säkerhetspolitiskt läge drabbar många småföretag hårt och bidrar till att allt färre vågar förvandla sin passion till en företagsidé.

Annons

Tyvärr fortsätter den negativa trenden och första halvåret 2023 registrerades bara 324 nya företag i Blekinge. Det är en minskning med 20 procent jämfört med motsvarande period i fjol, det visar ny statistik från Bolagsverket som vi på Visma Spcs har analyserat.

Därför är det oerhört glädjande att landets unga är ett ljus i mörkret. Antalet unga som startar företag i form av enskild firma har nämligen ökat kraftigt de senaste två åren. 2022 startades 9 600 nya företag av personer i åldersgruppen – en ökning med nästan 50 procent jämfört med år 2020, enligt en annan kartläggning som vi nyligen genomförde.

”Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare dagens smarta teknik”
Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs

För att skapa ett blomstrande näringsliv där fler människor vågar satsa på sina företagsidéer, och driva de nya företagen så att de växer vill jag ge tre konkreta råd till länets kommunala beslutsfattare:

1. Utbilda i entreprenörskap

Ge skolorna förutsättningar att utbilda i entreprenörskap. Varenda gymnasieelev i Blekinge borde få möjlighet att delta i utbildningskonceptet Ung Företagsamhet, ett sätt att driva eget företag under skoltiden som har givit goda resultat i årtionden.

2. Satsa på rådgivning, mentorer och nätverk.

Många drömmer om att starta eget – det finns gott om idéer och företagsamhet att fånga upp. Samarbeta med Nyföretagarcentrum kring rådgivning, nätverksträffar och samverkansprojekt. Erbjud de som vill bli företagare en lokal mentor som kan bidra med nätverk och erfarenhet.

3. Underlätta digitaliseringen

Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare dagens smarta teknik. Se till att alla länets blivande och befintliga företagare kan nyttja digitaliseringens möjligheter fullt ut, exempelvis genom rådgivning och tillgång till stabilt bredband.

Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är det helt avgörande att fler gör verklighet av sina företagardrömmar. Nu behöver länets kommunpolitiker göra allt de kan för att ännu fler ska vilja och våga starta eget. Det kommer minska arbetslösheten, öka skatteintäkterna och stärka den regionala utvecklingen.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs

Annons
Annons
Annons
Annons