Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Debatt: Så stärker vi besöksnäringarna i Blekinge

Blekinge är ett populärt besöksmål för turister, både inom Sverige och från utlandet. Ett besök i Blekinge och du blir förhoppningsvis så glad över vad du ser och får uppleva och sedan kan tänka dig att flytta hit. Intrycket och helheten är viktigt.
Turism • Publicerad 15 juni 2023
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skål för besöksnäringen!
Skål för besöksnäringen!Foto: Ewa Carlsson

Hela Blekinge besöks flitigt, såväl tätort, skärgård som landsbygd, de riktiga pärlorna i Sveriges trädgård finns på landsbygden. Blekingeleden, vandringsleder som ARK56, badplatser, gårdsförsäljning, boende, camping och gästhamnar, konst, världsarvet, och mer som borde nämnas.

Det finns mycket potential i Blekinge att fortsätta utveckla och stärka besöksnäringarna, det gynnar och stärker ekonomin och företagandet. Det stärker också de permanenta verksamheterna som söker kompetens, vi behöver bli fler, fler måste leta sig till och flytta till Blekinge.

Annons

Det finns mycket krångel och bromseffekter som försvårar utvecklingen av besöksnäringarna. Centerpartiet har i sin politiska verktygslåda ett antal förslag som kan bidra till att stärka besöksnäringarna.

Sänkta arbetsgivaravgifter för yngre. Centerpartiet vill i motsatt till regeringen fortsätta med sänkta arbetsgivaravgifter för yngre, fler kan då får jobb inom besöksnäringarna. För många ungdomar är första jobbet inom besöksnäringen. Det första jobbet stärker självförtroendet, blir ett steg i den personliga utvecklingen. 4 av 10 av jobben till yngre tas av utlandsfödda vilket bidrar starkt till integrationen. Fler kan få jobb, öppettiderna förbättras.

Gårdsförsäljning. Centerpartiet vill tillåta gårdsförsäljning av lokalt producerat vin. Sverige är ett underligt land med märkliga regler. Att inte kunna köpa med sig en lokalt producerad flaska vin vid ett gårdsbesök hos en odlaren är en sådan regel.

”Men ärligt, en kall öl dricker man gärna en varm dag utan mat. Vad har maten med alkoholtillstånd att göra?”
Peter Christensen (C)

Alkohollagstiftningen. Att ha en lagstiftning kring alkoholförsäljning är bra. Den behöver dock ses över och moderniseras, kommun och länsgränser är ett krångel. Varm mat behöver inte säljas, däremot får inte maten vara för enkel. Men ärligt, en kall öl dricker man gärna en varm dag utan mat. Vad har maten med alkoholtillstånd att göra?

Förenkla regelverket för företagare. Centerpartiet vill förenkla regelverket för företagande. Att driva företag kräver hög kunskapsnivå i regelverk. Det kan ofta också följa med höga kostnader för tillstånd och tillsyn som menligt inverkar på lönsamheten och att överhuvudtaget driva företaget. Naturligtvis behövs regelverk, särskilt kring miljöpåverkande verksamheter. Dessa bör vara balanserade mot verksamhetens storlek och syfte.

Naturvården och våra vandringsleder. Skötsel av vandringsleder och ARK56 är beroende av anslag från regeringen. Detta anslaget har nuvarande regering med M, KD, L med stöd av SD sänkt. Detta kommer att synas på skötsel av Blekinges fina leder, försämras, vindskydd förfaller, stigar växer igen, etc.

Danstillstånd. Ett exempel är danstillstånd som är en del i ett otidsenligt regelkrångelverk. Detta regelverk togs fram för länge sedan, utifrån den tidens umgängesformer. Vårt sätt att umgås har idag kraftigt förändrats. Att det ska vara olagligt att spontandansa på en pub eller en konsert om utrymme finns är mycket märkligt.

Peter Christensen (C), Nättraby

Annons
Annons
Annons
Annons