Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Mer rörelse ger bättre hälsa för unga

Det är en etablerad sanning att vi mår bra av att röra oss. Allt för mycket stillasittande är dåligt för både kropp och knopp. I takt med att barnen växer blir världen utanför den egna familjen allt viktigare och där kommer skolan respektive föreningslivet in som otroligt värdefulla krafter.
Karlskrona • Publicerad 2 januari 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolidrotten är viktig enligt insändarförfattarna. Här Karlskrona Montessori.
Skolidrotten är viktig enligt insändarförfattarna. Här Karlskrona Montessori.Foto: Mattias Mattisson

I grundskolan är idrott och hälsa ett ämne som följer eleverna under hela skoltiden men i gymnasiet är det inte ovanligt att undervisningstimmarna koncentreras endast till det första året. Detta är olyckligt och berövar tonåringarna en schemalagd aktivitet som skulle ge dem ett bra tillfälle till rörelse varje vecka under gymnasiets alla läsår.

Det bör tas mer hänsyn till gymnasielevernas behov av fysiska aktiviteter under hela gymnasiet även om det skulle innebära schematekniska utmaningar för de enskilda skolorna. Sätt elevernas behov före schemaläggarens önskan om att skapa lätt administration.

”Kristdemokraterna är övertygade om att vi kan skapa ett samhälle med mer trygghet och mer tillit. I det arbetet är skolan och föreningslivet nyckelspelare för att komplettera den egna familjen.”
Bengt Jönsson, Billy Åkerström, Per Thorngren och Cissi Velin, KD Karlskrona
Annons

Regeringen har med socialminister Jakob Forssmed (KD) i spetsen lagt fram en budget som innehåller en mycket värdefull satsning på fritidskort. Under 2023 satsas 50 miljoner kronor för att bygga upp en infrastruktur för införandet av ett fritidskort. Därefter ska över 700 miljoner kronor per år slussas till barn och unga för att uppmuntra och underlätta till deltagande i föreningsverksamhet.

Särskilt viktigt är det att nå alla unga som befinner sig i någon form av utanförskap. För dessa kan en aktiv fritid i en förening vara skillnaden som avgör om man hittar känslan av sammanhang där man blir bekräftad och får utvecklas tillsammans med människor som vill väl.

Kristdemokraterna är övertygade om att vi kan skapa ett samhälle med mer trygghet och mer tillit. I det arbetet är skolan och föreningslivet nyckelspelare för att komplettera den egna familjen. Vi vill se en rörelse för god hälsa och ett gott samhälle.

Bengt Jönsson, KD Karlskrona

Billy Åkerström, KD Karlskrona

Per Thorngren, KD Karlskrona

Cissi Velin, KD Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons