Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Exklusiva möbler tillverkas i Trensum

Här tillverkas fåtöljer som ser ut som stora Barbapapa-figurer och man gör inredning till Beckfilmerna. Ibland upptäcker personalen en stol de själva gjort i något tv-program eller i en hotellfoajé.
Det är ett spännande företag som gömmer sig i en anonym byggnad på landet i Trensum.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2013
Flex.
Flex.Foto: Gunnel Persson
På med tyg. Magnus Enarsson jobbar med stolen Flex, som är en vanlig konferensstol. Han ser till att tyget kommer på och häftar fast det under stolsitsen. När benen har kommit på är stolen färdig.
På med tyg. Magnus Enarsson jobbar med stolen Flex, som är en vanlig konferensstol. Han ser till att tyget kommer på och häftar fast det under stolsitsen. När benen har kommit på är stolen färdig.Foto: Gunnel Persson
Vid symaskinerna. Britt-Marie Johansen och Bibban Petersén syr med vana händer ihop de utklippta tygdelarna. Bibban berättar att färgerna på tygerna förändras efter vad som är trendigt. Just nu är det mycket orange och bruna tyger som kommer tillbaka.
Vid symaskinerna. Britt-Marie Johansen och Bibban Petersén syr med vana händer ihop de utklippta tygdelarna. Bibban berättar att färgerna på tygerna förändras efter vad som är trendigt. Just nu är det mycket orange och bruna tyger som kommer tillbaka.Foto: Gunnel Persson
Foto: 
Färgklick. Oppo är nog den möbel som sticker ut mest i sortimentet. Stommen tillverkas i Norge då inget företag kan göra en så stor form i Sverige. Möbelform förser den sedan med tyg och man kan få den i en mängd olika färger.
Färgklick. Oppo är nog den möbel som sticker ut mest i sortimentet. Stommen tillverkas i Norge då inget företag kan göra en så stor form i Sverige. Möbelform förser den sedan med tyg och man kan få den i en mängd olika färger.Foto: Gunnel Persson
C-stolen. Innovation C kallas den här lite speciella stolen som är designad av Fredrik Mattsson och tillverkas av Möbelform i Trensum.
C-stolen. Innovation C kallas den här lite speciella stolen som är designad av Fredrik Mattsson och tillverkas av Möbelform i Trensum.Foto: Gunnel Persson
Färgklick. Oppo är nog den möbel som sticker ut mest i sortimentet. Stommen tillverkas i Norge då inget företag kan göra en så stor form i Sverige. Möbelform förser den sedan med tyg och man kan få den i en mängd olika färger.
Färgklick. Oppo är nog den möbel som sticker ut mest i sortimentet. Stommen tillverkas i Norge då inget företag kan göra en så stor form i Sverige. Möbelform förser den sedan med tyg och man kan få den i en mängd olika färger.Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Limmar. Marita Henriksson hittar man för det mesta på nedre plan där hon sprayar på lim på olika möbeldelar.
Limmar. Marita Henriksson hittar man för det mesta på nedre plan där hon sprayar på lim på olika möbeldelar.Foto: Gunnel Persson
Dunder.
Dunder.Foto: Gunnel Persson
Stolt möbelmakare. Lasse Nilsson har jobbat på Möbelform i Blekinge AB sedan 1988 och är ensam ägare sedan han för ett antal år sedan tog över efter sina föräldrar. Han och hans personal tillverkar möbler för offentliga miljöer. De vet nästan aldrig vart möblerna ska när de skickas i väg så det blir extra roligt när någon upptäcker dem i till exempel ett tv-program.
Stolt möbelmakare. Lasse Nilsson har jobbat på Möbelform i Blekinge AB sedan 1988 och är ensam ägare sedan han för ett antal år sedan tog över efter sina föräldrar. Han och hans personal tillverkar möbler för offentliga miljöer. De vet nästan aldrig vart möblerna ska när de skickas i väg så det blir extra roligt när någon upptäcker dem i till exempel ett tv-program.Foto: Gunnel Persson
Knappmaskin. Till en del fåtöljer och soffor behövs knappar i samma tyg som resten av möbeln. De tillverkas enkelt med hjälp av en knappmaskin.
Knappmaskin. Till en del fåtöljer och soffor behövs knappar i samma tyg som resten av möbeln. De tillverkas enkelt med hjälp av en knappmaskin.Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Dropp.
Dropp.Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Vid klippbordet. Jessica Lindberg använder sig av mallar för att rita mönster på tyget. Det gäller att få plats med så många delar som möjligt så att inte för mycket tyg går till spillo. När hon ritat klart ska delarna klippas ut.
Vid klippbordet. Jessica Lindberg använder sig av mallar för att rita mönster på tyget. Det gäller att få plats med så många delar som möjligt så att inte för mycket tyg går till spillo. När hon ritat klart ska delarna klippas ut.Foto: Gunnel Persson
Först ut. Den här modellen var den allra första som Möbelform gjorde. "Fåtöljen stod i tv-sporten i säkert tio år", berättar Lasse Nilsson. Fast just den här och några till fick tyget på fel håll. Kunden ville ha svart tyg med vita prickar och inte tvärtom så dem fick företaget köpa själv och ha i konferensrummet.
Först ut. Den här modellen var den allra första som Möbelform gjorde. "Fåtöljen stod i tv-sporten i säkert tio år", berättar Lasse Nilsson. Fast just den här och några till fick tyget på fel håll. Kunden ville ha svart tyg med vita prickar och inte tvärtom så dem fick företaget köpa själv och ha i konferensrummet.Foto: Gunnel Persson

I lokalerna har det varit möbeltillverkning sedan mitten av 40-talet även om företagen som huserat där har bytts ut ett flertal gånger genom åren. Sedan 1990 tillhör de i alla fall Möbelform i Blekinge AB som gjorde en stor renovering när man flyttade in. På nedre plan lagras i dag trädelar och skumgummi som ska bli del av en stol, fåtölj eller soffa. En möbel som kallas Oppo sticker ut där den står uppställd på en kartong på lagret. Den ser ut som en stor Barbapapa och tillverkas i en mängd olika färger. Just den här är knallrosa.

Men det är inte Möbelform som bestämmer varken hur möblerna ska se ut eller som sköter själva försäljningen. Man ser helt enkelt till att tillverka det kunderna beställer. Trä- och metalldelar kommer färdiga och sedan blir de klädda, stoppade och hopsatta i Trensum. När de lämnar byggnaden är de i de flesta fall helt klara. Möbelform har egentligen bara två kunder, Blå station och Skandiform, som säljer designmöbler för offentliga miljöer.

Annons

– Vi gör det de vill att vi ska göra. De har sina egna designers som de jobbar med och när vi skickar iväg de färdiga produkterna vet vi nästan aldrig vart de ska, säger Lasse Nilsson som äger företaget.

Den 12 december började det av okänd anledning brinna i en del av lokalen på nedre plan, men redan efter nyår var det fixat så att man kunde börja jobba igen. Här står nu Marita Henriksson och sprutar på lim på stolsdelar. Hon pratar om hur kul det är när man får syn på en stol eller fåtölj som kommer från Möbelform.

– Som första gången de sände Big Brother på tv och de satt och pratade i en av våra fåtöljer.

– Vi har ju gjort mycket till Beckfilmerna också. I bland får vi veta att det är bråttom med några möbler för de ska börja inspelningen veckan efter, säger Lasse.

Han började arbeta i företaget 1988. Då var det hans far som ägde det och Lasse hade sin plats vid klippbordet där mönster ritas upp på tyg och klipps ut. Fortfarande jobbar han mest i produktionen även om han sedan cirka åtta år tillbaka äger företaget själv och har hand om en del administrativt arbete också.

Hans far Olle Nilsson finns kvar som en hjälpande hand och han har jobbat med möbler sedan 1952. Han arbetade i många år just i de här lokalerna, men då först som anställd. Men när det gick dåligt och konkurserna följde på varandra på 80-talet började han själv ta fram lite olika möbelmodeller hemma i källaren i stället. De han sålde till ville att han själv skulle stå för produktionen så det hela slutade med att han startade ett eget möbelföretag. Man höll först till i Stilleryd och sedan i Asarum innan ytterligare ett möbelföretag gick i konkurs i Trensum och Olle bestämde sig för att flytta tillbaka.

Sedan Lasse tog över har man sakta men säkert ökat personalstyrkan och är nu tio anställda, plus Olle och hans fru som hjälper till. Man var för cirka tre år sedan på väg att anställa fler men satsningen fick avbrytas abrupt.

– Vi drabbades när Skandiform valde att låta en del av produktionen ske i Litauen. Jag fick ett samtal där de berättade att det inte skulle komma några order på vissa möbler längre. Då fick jag snabbt dra tillbaka annonsen från Arbetsförmedlingen, berättar Lasse.

Han känner att man även nu är i en liten svacka, men tror att det snart vänder uppåt igen.

– Framtidsplanen är väl egentligen att lyckas behålla den arbetskraft vi har, men Blå station ökar så jag tror att vi också kommer att öka så smått.

Annons

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att få fram nya produkter, att se att kunden blir nöjd och att möblerna säljs. Och så är det en stolthet att se våra möbler på tv och på hotell.

Möbelform i Blekinge AB

Ägare: Lasse Nilsson

Startades: 1985 av Olle Nilsson

Antal anställda: 10 personer

Omsättning: 7–7,5 miljoner

Johanna Spogardh
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons