Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nekades ta prov för prostatacancer

Carl- Johan Hansson bad om ett PSA-test på Hälsohuset.
Svaret blev att han bara kunde få det om han betalade extra.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2013
Foto: 

Carl-Johan Hansson bad om att få ett PSA– test för att kontrollera risken för prostatacancer. Men på privata vårdcentralen Hälsohuset i Karlskrona fick han nej.

– Att man överhuvudtaget ska behöva ta diskussionen om att få göra ett PSA - test, det är orimligt, tycker Carl-Johan Hansson.

Annons

Han visar sin journal, som visar ett PSA-värde på 4,3 ukat/L (vilket räknas som högt) vid ett provtillfälle på vårdcentralen i höstas.

Trots detta bedömde läkaren på Hälsohuset att det ”inte finns anledning för återkommande årliga kontroller”, enligt journalanteckningarna.

Under ett telefonsamtal sade läkaren att han ”inte skulle medverka till att utföra PSA- prov varje år, på grund av kostnadseffektiva skäl”, berättar Carl- Johan Hansson.

Av läkaren fick han sedan höra att han kunde få möjlighet till PSA-test, om han absolut ville ha det.

Men att han i så fall måste betala 200 kronor extra för det, utöver priset för själva besöket på vårdcentralen, berättar Carl-Johan Hansson, som i stället sökte sig till Kungsmarkens vårdcentral.

Här fick han utan problem testet kostnadsfritt.

Hälsohuset erbjuder liksom andra vårdcentraler kostnadsfritt PSA-test för den patient som önskar, hävdar Tomas Enegren, verksamhetschef för Hälsohuset i Karlskrona.

Men om detta fall säger han:

– Vi hade inga indikationer att ta testet på honom.

I Carl- Johan Hanssons journalanteckningar står tydligt ett värde på 4,3, och det räknas som högt?

Annons

– Jag vill inte kommentera det enskilda fallet, säger Tomas Enegren.

Paul Resare, jurist på Sveriges kommuner och landsting, har inte hört talas om något liknande fall.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska varje patient som vänder sig till sjukvården få en bedömning, om det inte är ”uppenbart obehövligt”, uppger han.

– Jag har svårt att se att ett test vore ”uppenbart obehövligt” i det här fallet, om patienten sedan tidigare har höga värden. Därmed bryter vårdcentralen mot hälso- och sjukvårdslagen, uppger Paul Resare.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska män som vill kontrollera sin prostata inte nekas ett PSA-test på vårdcentralen. Det är upp till varje landsting att besluta om en extra avgift ska tas ut i samband med testet.

Men i blekingelandstinget finns inget sådant beslut.

Kostnaden för testet ska inte ligga över vårdcentralens vanliga besöksavgift på 150 kronor, enligt uppgift från Maria Gotthardsson, redovisningsstrateg på landstinget i Blekinge.

Det är inte alltid prostatacancer utvecklas till sjukdom.

I sextioårsåldern har en tredjedel av alla män cancerceller i sin prostatakörtel. Men bara en mindre andel av dessa män får symptom av sin cancer. Behandling varierar beroende på hur spridd cancern är. Är tumören begränsad till prostatakörteln kan det bli aktuellt med operation eller strålbehandling för att bota den helt.

Ebba Blume
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons