Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Transporteleverna har stor chans till jobb efter utbildningen

I Tostarp samsas gymnasiets transportelever med vuxna som lär sig köra buss och lastbil. Det de har gemensamt är att 80 procent av dem får jobb efter avslutad utbildning.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2013
Praktiska övningar. Jesper Hall och Alexander Karlsson tränar på att backa med den stora lastbilen med släp innan de övergår till att träna på lastning och lossning. Så länge de inte missköter sig på skolan eller sin praktik tror de inte det är några problem att få jobb efter studenten nästa år.
Praktiska övningar. Jesper Hall och Alexander Karlsson tränar på att backa med den stora lastbilen med släp innan de övergår till att träna på lastning och lossning. Så länge de inte missköter sig på skolan eller sin praktik tror de inte det är några problem att få jobb efter studenten nästa år.Foto: Gunnel Persson
Trivs i lastbilen. Alexander Karlsson valde bort kockdrömmarna och valde att satsa på transport i stället. Hög lön och att han får ta körkort genom sin utbildning var det som fick honom att ändra sig.
Trivs i lastbilen. Alexander Karlsson valde bort kockdrömmarna och valde att satsa på transport i stället. Hög lön och att han får ta körkort genom sin utbildning var det som fick honom att ändra sig.Foto: Gunnel Persson
Foto: 
Eftertraktade. Fredrik Bengtsson och Lina Svensson valde utbildning efter intresse men tycker att det är en stor fördel att de efterfrågas på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. Båda två tar studenten nu och har fått sommarjobb på transportföretag.
Eftertraktade. Fredrik Bengtsson och Lina Svensson valde utbildning efter intresse men tycker att det är en stor fördel att de efterfrågas på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. Båda två tar studenten nu och har fått sommarjobb på transportföretag.Foto: Gunnel Persson
Utbildning som ger jobb. Lina Svensson tar studenten från transportutbildningen i Tostarp och hon berömmer skolan. Ricky Lindberg och Göran Gustafson i sin tur menar att de positiva siffrorna, att 80 procent får jobb efter utbildningen, beror på att de har så engagerade elever."Eleverna är så positiva och villiga att snappa åt sig. När de kommer hit kan många knappt köra bil och på ett par år blir de yrkeschaufförer", säger läraren Ricky Lindberg.
Utbildning som ger jobb. Lina Svensson tar studenten från transportutbildningen i Tostarp och hon berömmer skolan. Ricky Lindberg och Göran Gustafson i sin tur menar att de positiva siffrorna, att 80 procent får jobb efter utbildningen, beror på att de har så engagerade elever."Eleverna är så positiva och villiga att snappa åt sig. När de kommer hit kan många knappt köra bil och på ett par år blir de yrkeschaufförer", säger läraren Ricky Lindberg.Foto: Gunnel Persson

– I år är det till och med så att 90 procent av våra treor på gymnasiet har jobb innan de tagit studenten, säger Göran Gustafson.

Två bra exempel på det är Lina Svensson och Fredrik Bengtsson. Båda har haft stor nytta av sin praktik som de haft genom utbildningen och tack vare den har de jobb i sommar.

Annons

– Jag har fått jobb på Foodtankers. Man försöker ju välja praktik efter var man tror att man kan få jobb och lärarna har också bra koll, säger Lina.

Fredrik har fått jobb på Karlshamns expressbyrå där han gjorde sin praktik. De tror båda två att de har valt en bransch där det är stor chans till fortsatt jobb.

– Det kommer ju alltid att behövas lastbilschaufförer. Det är många som är lite äldre nu så många företag behöver anställa nya, säger Lina.

Göran Gustafson har hand om praktikplatserna och det är han som har gjort en undersökning om hur det går för skolans elever. Ett halvår efter avslutad utbildning ringer han upp dem, både gymnasieeleverna och de som gått någon av vuxenutbildningarna. Det har visat sig att 80 procent har fått jobb.

– Och så finns det ju en del som valt att plugga vidare eller kommit på att de inte vill jobba med transport så det behöver inte vara så att de andra är arbetslösa, säger han.

Varför tror du att det går så bra för de som utbildar sig här?

– Det är duktiga elever och de får yrkesförarkompetens med sig. Det gör att de har större möjlighet att få jobb.

Han tror också att fler kommer att välja en transportutbildning framöver.

– Tidigare har intresset varit ganska konstant men nu ser vi att det ökar.

Lina Svensson tror att många lockas till utbildningen när de ser att det gått bra för de som har gått den tidigare.

Annons

– Och visar man framfötterna när man är ute på företagen så gör man samtidigt bra reklam för sin skola, säger Fredrik Bengtsson.

Jesper Hall och Alexander Karlsson går i tvåan och övar på att backa med lastbil med släp. För Jesper var karriärvalet givet från början, Alexander däremot ville bli kock.

– Pengarna och körkorten man får genom utbildningen gjorde att jag ändå valde det här och det ångrar jag inte. Det är hur roligt som helst, säger han.

– Jag tycker att utbildningen är riktigt bra här. Lärarna är tydliga, alla blir lika behandlade och man lär sig mycket. Och visar man bara framfötterna när man har praktik tror jag det är lätt att få jobb, säger Jesper.

De elever som väljer fordons- och transportprogrammet med inriktning mot transport på gymnasiet läser sitt första år inne på Väggaskolan. Därefter håller man till i Tostarp där VFG utbildning driver transportutbildningen åt kommunen. Andra och tredje året blandas teori med praktiska övningar i att köra bland annat truck och lastbil och man tar sina körkort genom skolan.

När eleverna slutar har de också fått ett yrkeskompetensbevis. Det enda man inte har rätt att köra är så kallat farligt gods.

Närmaste liknande utbildningar finns i Kristianstad, Kalmar och Växjö så skolan har ett ganska stort upptagningsområde. Man har kontrakt med ett 50-tal företag från nordöstra Skåne till Tingsryd och östra

Blekinge och kan genom det se till att eleverna får bra praktikplatser. Eleverna har minst 15 veckors praktik under sin treåriga utbildning.

I Tostarp bedriver man också vuxenutbildning. Här kan man ta både busskort och lastbilskort.

Johanna Spogardh
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons