Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jerry Nilsson: Jerry Nilsson: "Monstermöte i nybygget piggar upp"

Är det vanligt att någon som har passerat 40-strecket kan fastna i Scooby Doo-fantasier på väg hem från jobbet om nätterna?
Jerry NilssonSkicka e-post
Publicerad 17 april 2020
Jerry Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Höjdhopparen Patrik Sjöberg passerar höjdhoppsribban på nya världsrekordhöjden på 2,42 m vid höjdhoppstävlingarna på DN-galan på Stockholms Stadion 30:e juni 1987.
Höjdhopparen Patrik Sjöberg passerar höjdhoppsribban på nya världsrekordhöjden på 2,42 m vid höjdhoppstävlingarna på DN-galan på Stockholms Stadion 30:e juni 1987.Foto: Anders kallersand/TT

Jag frågar givetvis åt en vän.

Ska jag vara helt ärlig, denna spalten har oftast det som en paroll, handlar ovanstående fråga självklart om mig själv. Det mesta som matades in i skallen via tv:n i unga år finns kvar. Replikväxlingar, signaturmelodier och en massa annat. Det finns någonstans i hjärnkontoret.

Annons

Därför är det inte särskilt märkligt att jag börjar fundera på om det möjligtvis finns något spöke i nybygget som jag passerar på väg hem från jobbet. Det blir än tydligare när det blåser, det gör oftast det, och på så sätt skänker liv åt diverse byggmaterial. En slags plastduk brukar vara särskilt aktiv, speciellt när jag går förbi. Första gången det hände hoppade jag högre än Sjöberg på Stockholms Stadion, det är högt, av ren skräck tills jag insåg att det var vinden som spelade mig ett spratt.

”Det hjälper inte att jag numera vet att det var piloten bakom spakarna på planet som tvingades gå ned i ett okänt sydamerikanskt land som låg bakom det hela och var på jakt efter en diamantfyndighet.”

Eller var det kanske något annat? Var det Kapten Rödskägg, 10 000-voltspöket eller Doktor Kista som ville skrämma bort såväl mig som alla andra från bygget i hopp om att därefter kunna köpa marken billigt och börja utvinna oljan eller guldet som finns i marken under den påbörjade byggnaden? För det var ju oftast så. Det fanns en girig människa i monsterkostymen som använde sig av olika sätt att skrämmas på för att komma åt rikedomarna. Jaguaron, en korsning mellan en apa och en panter, som härjade i Amazonas djungel ger mig fortfarande mardrömmar. Det hjälper inte att jag numera vet att det var piloten bakom spakarna på planet som tvingades gå ned i ett okänt sydamerikanskt land som låg bakom det hela och var på jakt efter en diamantfyndighet.

Kanske är det läge att skriva ett eget manus och skicka det västerut? Tv-serien startade redan 1969 och är fortsatt i gång. De borde rimligtvis vara i starkt behov av nytänkande innehållandes ett spöke som aldrig förr har sett dagens ljus.

Nu återstår det bara att hitta ett bra namn och en likaledes vass utstyrsel. Närheten till havet bör utnyttjas. Torpedmonstret månne? Det här tål att slipas på ytterligare. Promenaden hem från jobbet ger mig fortsatt chansen.

Annons
Annons
Annons
Annons