GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mattias Nilsson: ”Verklighetens Mandelmann”

Tre små ord kan betyda så mycket.
Mattias NilssonSkicka e-post
Publicerad 22 december 2021
Mattias Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gustav och Marie Mandelmann.
Gustav och Marie Mandelmann.

En sliten fras och en ganska ihålig aforism, jag är medveten om det. Främst är väl tanken att man med detta uttryck ska syfta på meningen: Jag älskar dig. Det som dansbandet Berth Idoffs kallade små, små ord av kärlek i sin monsterhit från 1988.

Sällan tänker man att tre små ord som betyder mycket lika gärna kan vara: Dags att bajsa, Släpp mitt hår eller Betala din kvarskatt.

Jag såg en grej på Facebook flasha förbi i veckan. Det var TV4 som ville få oss att titta på det flåshurtiga livsstilsprogrammet om paret Mandelmann på Österlen. Man uppmanades att beskriva paret med tre ord.

Jag har aldrig sett mer än två minuter från Mandelmanns gård men kan ändå utifrån mina fördomar på ett ungefär räkna ut vad som händer. Det är kvinnor i hucklen och barn som klappar getter, någon plockar ägg i en korg och en annan börjar baka äppelpaj till tonerna av lite lättsam fransk jazzmusik.

Samtidigt springer en långsmal gestalt iförd skärmmössa omkring med en skottkärra och gräver upp rabatter. Han är klädd i någon slags Emil i Lönneberga-outfit med långrandig drängskjorta och har på sin näsa ett par tunna glasögon som ser ut att kunna gå sönder när som helst. Detta är Gustav Mandelmann.

Hela tiden fnittrar han frenetiskt och allting är sådär underbart som det bara kan bli i TV4. Det är vajande sädesfält i motljus, katter som spinner och färgglada primörer på ett rustikt träbord. Lammungar, honung, maskrosbollar som virvlar i vinden.

”Allting är sådär underbart som det bara kan bli i TV4.”

Jag valde att inte kommentera programmet med tre små ord.

Som synes behöver jag betydligt fler ord för att göra en rättvis och fulländad beskrivning. Jag hade förvisso kunnat skriva: Fruktansvärt förljugen tv men nu är det ju snart jul och då ska man vara snäll.

Snart stundar ett nytt år, en ny vår och en ny sommar. Kanske blir det en tur till Mandelmanns för att kolla in det hela i verkligheten. Den idyll som beskrivs kan ju bara inte vara sann. Jag vill se Mandelmann av misstag tappa några stenbumlingar på sina fötter, först fnittra lite förtjust för att sedan, när kameran stängts av, svära som en borstbindare och skrika könsord.

Mandelmann - bakom kulisserna.