Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jörgen Klinthage: Mitt liv som chokladmonster

Enligt en undersökning har chokladätandet i Sverige under det senare decenniet ökat med närmare 40 procent.
Jörgen KlinthageSkicka e-post
Publicerad 1 mars 2022
Jörgen Klinthage
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Montgomery

Det äts choklad som aldrig förr i Sverige. 15,3 kilo choklad och konfektyrvaror vräker vi i oss per person varje år.

Själv bidrar jag till den statistiken. Helt klart är att choklad är ett beroendeframkallande njutningsmedel.

Annons

Choklad frigör andamin, kroppens eget cannabis. Ett ämne som man märker av när man blir förälskad. Utan förälskelse och nere i skorna tröstar en chokladbit.

Vem vill banta är godishyllorna dignar i affären runt gathörnet. Men det är inte vara kring vikten som dessa marodörer till löpsedelsmakare väljer att orera. Ibland undrar man om de inte underskattar vår vardagliga tristess.

Chokladen har faktiskt även den en egen dag. Den 11 november är det chokladens dag, och vi är många som jublar över att få frossa i chokladkakor och godis utan att ha dåligt samvete.

Redan i början på 1500-talet hade Christofer Columbus med sig den första chokladen till Europa, men den första riktiga mjölkchokladen 1875 Schweiz. Men först efter att man gjort tester i åtta år var det dags att lansera den. Kondenserad mjölk visade sig vara nyckeln för att receptet skulle funka.

Nästan två tredjedelar av all kakao framställs idag i Västafrika och större delen i Elfenbenskusten.

För att göra ett halvt kilo choklad så krävs det ungefär 400 kakaobönor. Om du äter en måttlig mängd mörk choklad varje dag så minskar du risken enligt läkarvetenskapen för hjärtsjukdomar med en tredjedel.

En enda bit ger dig tillräckligt med energi för att springa 150 meter. Det finns även de som hävdar att choklad är bra för minnet och råka förlägga en chokladkaka och sedan inte hitta den är ju hemsk upplevelse. Det sätter om inte annat all minneskapacitet i högvarv.

Och som med allt annat är lagom ett bra riktvärde. Har du någon gång varit orolig för att du är chokladberoende? Var lugn du behöver äta cirka tio kilo chokladkakor för att dö.

Annons
Annons
Annons
Annons