Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Är kajförstärkning viktigare än skolbarnens säkerhet?

Nyheter • Publicerad 27 juni 2001

Vid senaste sammanträdet med Karlskrona kommunfullmäktige besvarades min motion angående förbättrad trafiksäkerhet vid Holmsjö skola. Initiativet till motionen togs av Jörgen Samuelsson och motionen lämnades in den 17/10 1997. Kravet i motionen var att ge Tekniska nämnden i uppdrag att projektera och verkställa en för barnen säker av- och påstigningsplats utanför Holmsjö skola. Fyra år senare kommer svaret.

De åtgärder som vidtagits i anledning av motionen är en trottoar. Synnerligen välbehövlig och ett måste för gångtrafikanter söderut från skolan.

Annons

Men problemen med av- och påstigningsplats utanför skolan har därmed inte fått en för mig acceptabel lösning. Fortfarande får barn passera över Skolvägen när de lämnar skolbussen. Fortfarande passerar barn till föräldrar som skjutsar sina barn till skolan över Skolvägen.

Dagligdags inträffar det att de två bussar, som lämnar och hämtar elever, står uppställda utanför fållan och bilburna föräldrar/besökare till skolan eller förskolan parkerar på motsatta sidan av Skolvägen. Passagen förbi de uppställda fordonen blir trång och olycksrisken med barn som springer ut bland fordonen är överhängande. Småbarnsföräldrar skriker och hojtar varningar åt sina barn. När det samtidigt inträffar att containerbilar tömmer eller hämtar containers uppställda mitt emot förskolan då är naturligtvis olycksrisken ännu högre.

Jag framförde i fullmäktige att det var positivt med den trottoar som tillkommit men att det med en enkel lösning och med små medel hade gått att göra av- och påstigningen mera säker. Jag föreslog att man skall flytta in nätet i norra hörnet närmast fållan i linje med denna. Då kan mindre och större skolbussar lämna Skolvägen fri för övriga trafikanter och alla barn (även högstadiebarnen) kan stiga av och på på rätt sida. Kostnaden för att iordningställa detta kanske handlar om 10-15 000 kronor.

Två dagar efter fullmäktigesammanträdet läser skolbarnsföräldrar i Holmsjö i tidningarna att kommunen skall satsa 690 000 kronor på att förstärka kajen på Saltö för att ett småbåtsvarv skall flyttas. Hade jag haft denna information före fullmäktigesammanträdet hade mina yrkanden blivit annorlunda i behandlingen av trafikbefrämjande åtgärder utanför Holmsjö skola.

För mig är frågan lika aktuell fortfarande och jag återkommer i ärendet.

Birgit Hansson (c) Holmsjö
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons