Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Återinför betyg i ordning och uppförande i skolan!

Nyheter • Publicerad 15 mars 2001

Utan att här rabbla upp alla de många problem som råder vid våra skolor, skulle jag efter cirka 37 års tjänstgöring som lärare vilja föreslå en åtgärd, som på ett mycket bra sätt dels skulle få god effekt, dels hjälpa den ojämförligt största delen av våra elever:

Inför betyg i ordning och uppförande igen!

Annons

Nu skriker väl några av våra flumfilosofer i högan sky och påstår att vi pekar ut en grupp av elever.

Tja, det är väl deras eget val i så fall. Eller hur.

I motsats till detta vill jag andraga, att avsaknaden av sådana vitsord ofta är orsak till att elever efter slutad skolgång har så svårt att få arbete.

Jag har genom åren talat med många arbetsgivare och de allra flesta har andragit som skäl för att inte anställa ungdomar, att ”man vet ju inte vad man får för någon”.

Jag är övertygad om att ovannämnda åtgärd skulle vara till största gagn för merparten av de unga och samtidigt ge ett lyft för moral och etik.

Vår skola behöver förbättras. För några decennier sedan låg våra avgångselever på topp i internationell jämförelse.

I dag efter allt trixande med ständiga sänkningar av ambitionsnivåer har Skolverket lyckats få oss långt ned på listan. Ja, vi närmar oss snabbt vissa före detta u-länder.

Nils Sandberg, Karlskrona
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons