Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Barnäktenskap och tvångsgifte bör kriminaliseras

Nyheter • Publicerad 8 maj 2013
Foto: 
Foto: 

I Sverige säger lagen att man måste vara 18 år för att få gifta sig. Trots detta kan personer mellan 16 och 18 år ingå äktenskap men då krävs ett tillstånd från länsstyrelsen.

I ett modernt samhälle bör det vara självklart att barn inte gifter sig och att ingen ska tvingas gifta sig mot sin vilja. Av den anledningen behöver möjligheten till dispens tas bort i svensk lagstiftning.

Annons

I Sverige finns en lag som talar om när man blir myndig, det vill säga 18 år. Det är först då som möjligheten till giftermål ska finnas.?

?Många ungdomar som lever i Sverige berättar för bland annat skolpersonal om sin rädsla för att bli bortgifta, kanske under en semesterresa till föräldrarnas tidigare hemland.

I Sverige behöver vi ha lagar som skyddar barn och ungdomar från övergrepp mot det våld i nära relationer som tvångsgifte innebär. Det är inte acceptabelt att barn blir bortgifta. Därför tycker vi Blekingemoderater att barnäktenskap och tvångsgifte ska kriminaliseras.??

Barnäktenskap får allvarliga konsekvenser eftersom när barnen väl är gifta är det inte många som fortsätter att gå i skolan. Det medför även hälsoproblem för flickornas kroppar som inte är mogna för att föda barn.

Graviditeterna och förlossningarna leder oftare till komplikationer än hos vuxna kvinnor. Dessutom är våld och misshandel vanligt i barnäktenskap.

Många utsätts för så kallade hedersmord när de inte vill gifta sig eller väljer någon annan partner mot sina närståendes vilja. Barnet har oftast inte möjlighet att välja om det vill gifta sig eller inte. I de fall där möjligheten finns, väljer barnet oftast att säga ja till äktenskap för att undkomma de sociala konsekvenserna av att inte följa traditionen och pressen från familjen.

??Äktenskap under 18 års ålder kränker ett barns mänskliga rättigheter och tar bort rätten till utbildning, fritid, god hälsa och yttrandefrihet. Barnkonventionen (artikel 36) säger att varje barn ska skyddas mot alla former av utnyttjande.

Möjligheten att utnyttja ett barn måste ändras i lagstiftningen så att det inte är möjligt.

Vi Blekingemoderater tycker att Sverige ska verka för att kriminalisera barnäktenskap och tvångsgifte, verka för att påföljden gällande hedersrelaterad brottslighet skall skärpas i likhet med den straffskärpning som skett vad gäller hur hatbrott bedöms och verka för att kriminalisera anstiftan och medhjälp till barnäktenskap och tvångsgifte.??

För Moderaterna i Blekinge

Annons

?Annika Aronsson ?Ledamot i Förbundsstyrelsen

Irene Ahlstrand-Mårlind? Ordförande för Moderatkvinnorna

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons