Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinge - län, region eller kommun

Nyheter • Publicerad 13 maj 2013
Foto: Gunnel Persson

Visst förstår jag dem alla, de som inte vill flytta till Blekinge och de som vill flytta från länet.

* Här sitter vi i ett län med fem små orter som vi kallar städer, med politiska småpåvar (*se definition nedan), som motarbetar i stort sett allt i trafikväg som är nyare än 1960-talets visioner. Politiker som ofta inte vet annat om lokala transportmedel än att ta bilen från villan i förortsbyn, vart de än ska resa, beslutar över allas vår trafikmiljö.

Annons

* Här sitter vi i ett län som har förlagt centralorten på en blåsig holme så långt ut i periferin som möjligt, dit ingen vill eller kan ta sig i onödan, men dit vi tvingas ta oss ibland, eftersom viktiga anläggningar som akutsjukhus och tingsrätt förvisats dit, och där länslasarett, länsmuseum samt flera centrala förvaltningar är placerade.

* Här sitter vi i ett län med mycket vacker och inbjudande naturmiljö, som de styrande ser till att göra så oåtkomlig och ogästvänlig som möjligt.

Kollektivtrafik, som till exempel nord-sydliga förbindelser eller tågförbindelser till och från den perifera centralorten, är sällan planerad efter de behov som finns. Utökningar av trafiken förhalas, utbyggnader läggs på is. Den kollektivtrafik som planeras av dessa närmast 100-procentigt bilburna småpåvar, utan egen praktisk kännedom om transportbehoven, kan inte bli annat än orealistisk.

* Här sitter vi i ett län där många varuhus och handelscentrum med politikernas benägna tillstånd förlagts till ödsliga platser långt utanför länets olika småstadscentrum och utan möjlighet att nå med annat transportmedel än bil.

* Här sitter vi i ett län som, förutom kommunstyrelse och kommunfullmäktige i varje liten kommun samt landstingsstyrelse och ett välbesatt landstingsfullmäktige, även utrustat sig med en välbesatt regionstyrelse, där delvis samma politiker sitter och beslutar, välavlönade med våra skattepengar.

Vakna Blekingepolitiker! Ett led i uppvaknandet är att ni unisont ställer bilen i garaget och låter den stå där några månader – varför inte ett halvår? – och under den tiden nyttjar enbart den kollektivtrafik ni själv har organiserat.

Gör detta som ett politiskt experiment i medborgarnas intresse, så kan vi kanske hoppas på mindre isolering och bättre förhållanden för dem som på grund av exempelvis ålder, ekonomisk situation eller miljötänkande måste eller vill transportera sig med andra färdmedel än personbil. Och kanske då motviljan mot att flytta till Blekinge kan vändas till det motsatta.

Förhoppningsvis kommer det också att visa sig att ert resande till både region- och landstingsmöten blir för drygt under experimenttiden, så att ni kommer underfund med att det kan räcka med en central styrorganisation i detta lilla län – landsting eller regionstyrelse.

Och kanske ni också kommer fram till att centrala anläggningar som akutsjukhus, länslasarett och tingsrätt, med flera, bör förläggas centralt i länet. Kanske i Bräkne-Hoby i Blekinges fall?

*) definition på "politisk småpåve": Politiker, försedd med egen – och eventuellt ett partis – ofelbarhetsstämpel, som planerar att sitta kvar på sin post livet ut.

Annons

Solvig Johansson

Karlshamn

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons