Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bra miljöval – uttryck med frågetecken

Nyheter • Publicerad 24 januari 2001

Bra miljöval! När man hör det ordet eller läser det så tolkar man direkt det till att här är något som är bra för miljön.

Men det är inte alltid som det stämmer. På ett diskmedlet finns det märket ”Bra miljöval”. Men är då denna produkt bra för miljön. Nej inte alls. Däremot så skadar denna produkt miljön mindre än andra diskmedel som inte är miljömärkta. Fastän denna produkt skadar mindre så skadar den miljön. Borde det inte stå ”Mindre skadligt” i stället för ”Bra miljöval”. För då talar man sanning. Och kunderna blir inte vilseledda.

Annons

Anledningen till att man har valt ordet ”Bra miljöval” i stället för exempel ordet ”Mindre skadligt”, är att man lyckas sälja produkten mycket lättare. För man reagerar mer på ordet ”Bra miljöval” än på ordet ”Mindre skadligt”, om det är så att man letar efter en produkt som tar hänsyn till miljön.

Bara genom att använda vissa ord i vissa sammanhang, så kan man få människor att tro på vad som helst.

Visst är det bra med produkter som skadar miljön mindre. Men då ska det stå det på förpackningen också. Om man skriver att en produkt är bra miljöval, så ska det vara det också. Det ska då inte skada miljön alls.

Man ska tänka på hur man använder ord och i vilka sammanhang man gör det. Något för er att tänka på som sätter ”Bra miljöval” på vissa produkter.

Lars Lundström, Karlshamn
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons