Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Budgetskandal i Ronneby drabbar barnen

Nyheter • Publicerad 13 januari 2001

Hallå oppositionen i Ronneby kommun. Det är dags att vakna! Skolan och förskolan är på väg att haverera. Förra årets underskott på elva miljoner är en skandal som kommer att få svåra följdverkningar på främst barnomsorgen.

På tre månader har ett beräknat underskott på sju miljoner förvärrats med hör och häpna fyra miljoner.

Annons

Det är helt otroligt att ansvariga inom skolförvaltningen och ytterst skolpolitikerna inte har bättre kontroll över verksamheten.

Det är ju inte särskilt svårt att räkna ut vad den här skandalen får för följder för främst barnomsorgen.

Föräldrar i Saxemara till exempel har nu gått till skolledningen och klagat över den stora personalomsättningen på dagis och över de ständiga långtidssjukskrivningarna.

Det ser likadant ut inom flera rektorsområden i kommunen. Men problemen sopas under mattan. Personalen vågar inget säga ifrån på grund av repressalierisken och det är få föräldrar som agerar. Politikerna och ansvariga politiker viftar hela tiden bort problemen och nu talas det om att man ska stuva om personal för att täcka luckor.

Det finns ingen personal att stuva om inom barnomsorgen. Redan i dag är personaltätheten alldeles för låg. Dessutom är vikariesituationen akut. Folk plockas bokstavligen in från gatan för att vikariera.

De som drabbas är naturligtvis barnen, och främst då de som behöver extra stöd. Men eftersom de ju bara är barn förstår de inte vad som sker. De kan inte förväntas begripa vad det innebär att personalen på dagis inte har tid med dem. Dagisen har blivit parkeringsplatser. Men inte ens den uppgiften klarar de längre av på grund av kronisk personalbrist.

Om skolkontoret och ansvariga rektorer inte klarar av att sköta sina budgetar, så är det de och inte barnen, föräldrarna och personalen, som ska ta ansvaret när det går åt skogen. Det är häpnadsväckande att den politiska oppositionen i Ronneby kommun är så flat som den är.

Man kan i och för sig förstå varför moderaterna, kristdemokraterna och centern inte bryr sig. De vill inte ha någon kommunal barnomsorg utan förordar ”de fria alternativen”. För dessa partier är naturligtvis den kommunala barnomsorgens förfall ett plus i kanten. Men vänstern, miljöpartiet, ronnebypartiet och socialdemokraterna borde väl ändå försöka värna om kvaliteten på den kommunala omsorgen?

MIM, Bräkne-Hoby
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons