Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Därför säger centerpartiets ungdomsförbund – ”Fuck” facket

Nyheter • Publicerad 12 mars 2011

Till skillnad från Hans Bülow lever många av våra medlemmar på den arbetsmarknad som han beskriver och trots vår ganska blygsamma ålder så ser vi att dagens arbetsmarknad måste göras om – radikalt.Det är enkelt att som Bülow ondgöra sig över CUF:s nyliberala agitation, men var är dina egna förslag till förbättringar av den svenska arbetsmarknaden?Sverige har varit och är Europabäst när det gäller ungdomsarbetslöshet. Länge har tyckare och politiker ondgjort sig över detta faktum, men väldigt lite har hänt.I valet drev CUF en rad krav för att förändra och förbättra arbetsmarknaden för unga. Att påbörja sitt vuxna liv i utanförskap och bidragsberoende är inte och kommer aldrig vara acceptabelt.

Skolan – där grundläggs oerhört mycket i livet. I Sverige idag är det cirka 25 procent av de som pluggar på gymnasiet som inte läser klart sin gymnasieutbildning.CUF:s krav är tydligt, och kravet har fått regeringen gehör. Gör om gymnasieutbildningen, öka samarbetet mellan näringsliv och utbildningsutförare, förbättra lärarutbildningen och inför lärarlegitimation.Förutom att förbättra kvalitén på utbildningen, så visar både nationell och internationell forskning två stora problem för unga när det gäller inträde på arbetsmarknaden: låg rörlighet och höga ingångslöner.

Annons

Löneökningstakten är i Sverige låg, väldigt låg. Vi har internationellt sett höga ingångslöner och det kostar i många branscher marginellt mer att anställa någon med erfarenhet. Arbetsgivare är ganska ofta rationella personer som då väljer att anställa det säkra kortet framför en oprövad person.LAS och principen sist in först ut gör också att alla som har ett arbete klamrar sig fast bäst de kan, medan de som inte har något arbete har väldigt få arbeten att söka och möjligheten att få in en fot på arbetsmarknaden är mycket begränsad.

CUF är positiv till all organisering, så även facklig. Problemet är när fackens åsikter ses som ett allmänintresse, det vill säga att facket företräder alla på arbetsmarknaden. Detta är fel, facket företräder sina medlemmar och de som redan befinner sig på arbetsmarknaden.Deras främsta intresse är att ta tillvara sina medlemmars intresse och idag är unga oftast inte alls fackligt anslutna.

Detta talas det aldrig om och därför säger CUF – Fuck facket.

Facket saknar relevans för en majoritet av de unga och en debatt om fackföreningsrörelsens uppdrag och vilka de faktiskt företräder måste komma till stånd.

Problemet är att Hans Bülow på klassiskt maktperspektiv endast ondgör sig över CUF och våra idéer utan att leverera några själv. Det står honom naturligtvis fritt.Men för att en debatt ska komma till stånd och ungas situation på arbetsmarknaden inte stannar vid att äldre herrar ger sig på oss i ungdomsförbunden så krävs det nog att Bülow och hans gelikar börjar leverera egna förslag istället för att bara recensera andra.

Magnus Andersson

FörbundsordförandeCenterpartiets UngdomsförbundSvar direkt:

Tack för reaktionen på ledaren den 3 mars. Jag välkomnar ungdomsförbunden i debatten om ungdomsarbetslösheten.Först vill jag berätta att jag också varit ung. Idag är jag pappa till tre ungdomar (alla söner) som studerar och försöker få ett jobb. Så försök inte spela ut min medelålder mot ungdomars krav på arbete. Det är billig populism, Magnus Andersson.

CUF vill sänka ungdomars löner. Jag tror inte lönenedpressning löser problemet. CUF vill också försämra anställningstryggheten vid neddragningar - erfaren äldre arbetskraft ställs mot yngre arbetskraft.Skaffa hellre fler praktikplatser och sommarjobb för ungdomar. Vägen till jobb går genom bättre utbildning. CUF:s krav på en bättre gymnasieskola delar jag i stora drag.SSU:s förslag att ta bort arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom och införa ett första-jobbet-avdrag får de som anställer långtidsarbetslösa ungdomar stöder jag. Gör du Magnus Andersson?

Sedan kommer vi till CUF:s måttlösa fackföreningsfientlighet.CUF sänker sig till parollen: Dra åt helvete med facket. Och när man bett facket göra det vill Magnus Andersson ha en debatt med facket om dess uppdrag.Du får bestämma dig, Magnus Andersson. Vill du ha en dialog med facket eller bryta med facket? Ska jag ta CUF på allvar får ni bestämma er om facket är en fiende eller en aktör att prata med.

Annons

Hans Bülow

politisk chefredaktörSydöstran

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons