Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

En översiktsplan kan vara en vägvisare

Nyheter • Publicerad 25 maj 2013
Foto: Gunnel Persson

Samrådet kring den nya översiktsplanen i Karlshamns kommun är i full gång.

Denna plan ska ange riktningen för hur vi vill att vår kommuns markanvändning ska vara fram till 2030. Översiktsplanen är alltså ett ganska bra redskap för att ställa om och peka ut en väg som leder bort från det ohållbara överkonsumtionssamhälle vi i idag lever i.

Annons

En översiktsplan kan vara en vägvisare bort från en livsstil som skapat problem med miljögifter, resursbrist och klimatförändring.?

Onsdagen den 8 maj var jag i Rådhussalen och lyssnade på översiktsplanens förslag och jag måste säga att jag blev besviken.

Det var det gamla vanliga fast bara mer – mer vägar, mer parkeringsplatser, mer köpcentra.

Visst fanns ett och annat enskilt förslag som var bra, ja mycket bra, men helhetsintrycket, själva färdriktningen var densamma som har lett oss in mot den ekologiska katastrof vi närmar oss. I stället för en ny färdriktning handlar det om att öka takten åt fel håll.

Det är som om de som arbetat fram översiktsplanen inte tror på en omställning till ett hållbart samhälle med mindre bilism och mer närodlat. ?Hade de gjort det så hade de naturligtvis inte föreslagit två nya köpcentra, det ena värre än det andra – Västerport och Janneberg.

Västerport blir troligen inte av om Miljödomstolen nu inte tar andra än de miljöhänsyn som Länsstyrelsen pekat på, vill säga.

Men Janneberg riskerar bli verklighet. Det skulle medföra flyttning av ridskolan så att de hästintresserade riskerar att inte längre kunna ta sig dit med cykel från stan vilket kommer att innebära ökad biltrafik och minskning av hälsosam cykling.

Vad är det för kommun som tvingar bort barn och ungdomar bara för att öka möjligheterna till konsumtion?

Är det hållbart? ?Och är det hållbart att lägga ner ett tätortsnära jordbruk och riva kulturhistoriskt intressanta byggnader bara för att kunna etablera ett antal företag vars varor tillverkas av underbetalda människor (ibland barn) i fattigare länder på andra sida jordklotet för att sedan säljas billigt till bilburna kunder på ett själlöst köpcentrum.

Nej, detta vill vi inte! Det kortsiktiga slöserisamhället som förslaget till översiktsplan pekar ut har inget med hållbarhet att göra. Det är dags att tänka i nya banor!

Annons

Anders Englesson?

Miljöpartiet i Karlshamn

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons