Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Familjecentraler en trygghet för familjen

Nyheter • Publicerad 15 maj 2013
Foto: Mattias Mattisson

Den internationelle familjedagen, 15 maj.

Familjen som är den viktigaste gemenskapen i våra liv. Barn som växer upp i trygga familjer får goda förutsättningar att klara livets utmaningar.

Annons

Vi vet samtidigt att barn och unga mår allt sämre i dag. En viktig del i att förbättra uppväxtvillkoren för barn och unga är att stödja familjen.

Våra familjer är inte den andre lik och har olika behov beroende på hur familjens livssituation ser ut.?

En familj idag kan bestå av två föräldrar, ensamstående föräldrar och tonårsföräldrar. Vi vet att det är extra tungt för ensamstående föräldrar i dagens samhälle att pussla ihop sin vardag och vi vet att det är lika tungt att vara en tonårsförälder.

Det finns också familjer som av olika anledningar inte fungerar och här har samhället ett särskilt ansvar att hjälpa till anser vi Kristdemokrater. Vi måste hitta och stödja dessa familjer som av olika anledningar behöver stöd och trygghet.??

Ett sätt att stödja familjerna är familjecentraler, där flera olika professioner från kommun och landsting samverkar tillsammans.

Familjecentraler kan komma att bli en stor stöttning för familjer som verkligen är i behov av stöttning från både familj och samhället, genom råd och stöd.?

?Familjecentralen är en mötesplats där Landstingets och kommunens service till småbarnsfamiljer finns under ett och samma tak. Basen är mödra- och barnhälsovården i samverkan med öppna förskolan och kommunens individ- och familjeomsorg.?

Målet för verksamheten är att utifrån hela familjens livssituation främja en god hälsa hos barn och föräldrar för att skapa en god förutsättning barn och ungas uppväxtvillkor.

På familjecentralen bygger föräldrar och barn sociala nätverk med andra familjer i liknande livssituationer. Där kan de träffa och samtala med andra föräldrar och barn, men också uppmuntras och stödja varandra i deras vardag med utbyte av erfarenheter utöver de instanserna ovan.

Kristdemokraterna i Karlskrona vill nu lyfta fram visionen om en familjecentral i Karlskrona kommun.

Annons

?Idag finns det Familjecentraler i femton andra kommuner i Sverige och Kristdemokraternas förhoppning är att denna siffra kommer att öka. Preliminära slutsatser från en utvärdering av redan existerande familjecentraler visar på positiva effekter för föräldrar av föräldrastöd på familjecentraler upp till tio år efter besöken på familjecentralen.

Familjecentraler handlar inte om att öka kostnaderna för samhället. Det handlar om samarbete mellan öppna förskolan, mödra- och barnhälsovård och socialtjänst.

Det handlar om att ge familjerna det stöd de behöver för att orka och kunna vara bra föräldrar och det handlar om att hitta de barn och föräldrar som behöver ett särskilt stöd. Familjecentraler är en vinst för alla!??

Anne-Sophie Emilsson?

Ordförande Kristdemokraterna i Karlskrona

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons