Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fantasi är inte det enda som saknas

Nyheter • Publicerad 22 maj 2013

Svar till Sofia Bothorp och Ingmarie Söderblom Miljöpartiet.

”Avfall är det som är kvar när fantasin tagit slut” avslutar Mp sitt försvar för transporten av 20 tusen ton brännbara sopor till Västervik och Malmö.

Annons

De 20 tusen tonnen ”brist på fantasi” kostar Karlskronas innevånare över 20 miljoner kronor varje år. Plus kostnaden för inköp av annat bränsle till vårt nybyggda kraftvärmeverk.

Nu är fantasi inte det enda som saknas i Karlskrona kommun. Att det saknas pengar är också bekant.

Äldreomsorgen saknar pengar. Handikappomsorgen saknar pengar. Socialnämnden saknar pengar. Alla skolor och förskolor saknar pengar. När Miljöpartiet prioriterar går pengar till soptransporter längs E22.

Maximalt kostsam sophantering är bara en av Mp:s dyra käpphästar. Listan kan göras lång.

Mot den bakgrunden är det intressant och lärorikt är att se hur Mp:s stora vackra ord kan kollidera med verkligheten. Sofia Bothorp har tidigare redogjort för Mp:s värdegrund i tre punkter:

1. Empati (att sätta sig in i hur det är att vara i någon annans kläder).

2. Generositet (att ge utan att kräva något tillbaka).

3. Solidaritet (att avstå saker som försämrar för någon annan).

Alla dessa vackra ord försvinner totalt inför möjligheten att värva några röster genom att skrämma människor för eldning av deras egna sopor i Bubbetorp.

Trots att kommunens nya kraftvärmeverk är försett med det absolut senaste i avgasrening skall de brännas hos någon annan. Eller ”fantiseras” bort!

Annons

Sofia Bothorp, mp:s gruppledare i Karlskrona, hävdar att avfall inte skall finnas eller eldas någonstans i världen. Visst, Mp lever i sin värld.

Vi som lever i denna världen vet att sopor finns, i Karlskrona, i våra grannkommuner och i hela världen. Mp har formulerat sin världsbild.

Dock - i slutändan sparkar fakta sönder en bild som inte är hållbar. Varken ekonomiskt eller socialt. Ja, inte ens miljömässigt.

Inte på någon punkt har Mp:s företrädare något förslag på hur de brännbara soporna skall tas omhand. Undantaget att blöjor skall komposteras i stället för brännas.

Min undran - Har de miljöinspektörer som lyder under Bothorp analyserat bakteriehalten i de sopor som körs längs E22 och som luktade så illa att man i Västervik vägrade ta emot? Har miljöpartiet förslag på var de skall placera sin kompost för dessa blöjor?

Lars Åkesson

Karlskrona

Lasse Larsson

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons