Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

För sent för Sternö?

Nyheter • Publicerad 5 mars 2001

För att få lite objektivitet i debatten kring Sternö vill jag göra vissa förtydligande.

Det har vid ett flertal tillfällen förekommit direkta fel i artiklarna (företrädesvis i Karlshamns Allehanda). Det har

Annons

bl a framstått som att Bålabacken (den stora höjden på östra sidan av halvön) skulle plansprängas. Denna del av Sternö har överhuvudtaget aldrig varit och kommer aldrig att bli aktuell för brytning. I en artikel i KA kan man läsa ”Därefter skall kommunen ta initiativ till att bilda ett naturreservat av det som då finns kvar av Södra Sternö och Boön”. Bägge dessa områden har inte heller något att göra med den verksamhet som bedrivs. Det är så uppenbart att man i KA försöker vilseleda sina läsare genom måla upp rena skräckscenarier för halvön. Jag kan bara beklaga den totala avsaknaden av objektivitet i KA:s artiklar. Med tanke på hur mycket KA har skrivit om Sternö är det märkligt, att man inte vid något tillfälle har kontaktat Ballast Syd för att få en belysning av ärendet från mer än ett håll.

Man drar sig inte heller för att peka ut personer som klagande, trots att den utpekade över huvud taget aldrig i något sammanhang har framfört något klagomål. Snarare är det så att kontakten mellan företaget och den utpekade alltid varit bra. Någon ursäkt eller dementi är man emellertid inte beredd att sätta in i tidningen.

Till insändaren ”Ingegerd” vill jag säga följande. Det som omfattas av tiden fram till och med 2008 ligger helt inom de områden som redan är påverkade av brytningen. Det innebär alltså ingen påverkan på ny mark på Sternö. Du skriver att man spränger bort det mest värdefulla kustområdet men så är det faktiskt inte. Det område som är kustnära har varit föremål för stenbrytning och hamnverksamhet under större delen av förra seklet. Jag undrar också om det stämmer att det är ett nytt bostadsområde man vill ha på Sternö. Det känns som att det skulle inverka mer på naturen och de fina strövområden som finns.

Vem skulle komma på den befängda tanken att riva Karlshamns AB för att få ett vackert bostadsområde som sluttar ner mot innerhamnen? Det har i och för sig börjat komma in protester mot en framtida utbyggnad hos Karlshamns AB, så vem vet?

Det största problemet i kommunen är nog inte att hitta bostadområden för människor, som vill flytta hit, utan att se till så att det finns arbetstillfällen. Som läget är f n flyttar det ena företaget efter det andra.

Det, som tyvärr helt kommit i skymundan i den inflammerade debatten, är att det faktiskt finns människor, som arbetar och har sin utkomst på Sternökrossen. Detta nämns i bästa fall endast med en fnysning.

Det är människor (skattebetalare), som producerar en produkt, som vi alla behöver, även Du som just nu läser denna insändare. Det märkliga med just berg och grus är att alla vill ha det, men ingen vill att det skall utvinnas, i alla fall inte där ”jag” bor.

Man kan ju reflektera över hur vägar, hus, flygplatser osv skulle sett ut om vi inte hade haft detta material.

I genomsnitt förbrukas i Sverige cirka tio ton berg-eller grusprodukter per person och år.

Den som har synpunkter eller frågor kring Ballast Syd:s verksamhet är välkommen att kontakta undertecknad per telefon eller genom besök på platsen.

Rune Persson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons