Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försvarsmaktens ansvar för veteranstöd förstärks

Nyheter • Publicerad 31 maj 2013
Foto: Maths Olsson

Där finns situationer i livet som kräver mer än civilkurage och karaktär. Att riskera sitt eget liv för att rädda andras kräver dessutom mod. Inte bara under, utan även efter det att uppdraget är slutfört.

För vissa av Försvarsmaktens anställda är just hemkomsten från en insats svår att hantera. Traumatiska upplevelser etsar sig fast. Sömnlösa nätter av oro och ångest. I det läget behövs hjälp, stöd och inte minst visad uppskattning från omgivningen.

Annons

Införandet av den nationella Veterandagen den 29 maj är ett tecken på detta. Etablerandet idag av en minnes- och meditationsplats vid Amiralitetsförsamlingen i Karlskrona är ett annat.

Svenska försvarsanställda möts av stor respekt världen över. Vi har en historia som innehåller mängder av exempel på att våra insatser av såväl civil som militär karaktär gör verklig skillnad.

De senaste exemplen på det är Afghanistan, Kosovo och Adenviken, där svenska män och kvinnor bidrar till att skapa bättre förutsättningar för människor att kunna leva sina liv i en säkrare och friare miljö. Tillsammans med Försvarsmakten verkar även poliser, kustbevakare, bistånds - och räddningsarbetare.

Det är alla dessa modiga människor, beredda att ställa upp, som gör jobbet vi i Sveriges riksdag ytterst beslutar.

Tyvärr hamnade tidigare frågan om vad som hände efter en insats länge i skymundan. Någon samlad veteranpolitik fanns inte.

Den tidigare s-regeringen glömde av någon anledning bort det faktum att bearbetningen av upplevelser är minst lika viktigt efter tjänstgöringstiden, som före och under.

De som kom hem och mådde dåligt togs inte om hand. Några försökte ta plats och förklara, men ytterst få ville lyssna. Det här håller nu på att förändras.

Det är under alliansregeringen som det är första gången ett samlat grepp tas kring veteranfrågorna. Försvarsmaktens ansvar för stöd förstärks.

Ett särskilt lagstadgat uppföljningsansvar för dem som gjort militär utlandstjänst införs och det är ett livstidskontrakt vad det gäller ansvar att stödja de soldater som skadats i tjänst.

En särskild veteranenhet bildas inom Försvarsmakten med 21 psykologer spridda över hela landet. Det är alla viktiga förändringar som innebär en väsentlig förbättring jämfört med tidigare. Men mer kan absolut göras.

Annons

Att staten stödjer och tar ansvar är viktigt, inte bara för dem som drabbas, men en veteranpolitik är även av central betydelse för den framtida rekryteringen.

Vill vi göra en anställning inom försvaret mer attraktiv, då behövs förstärkta mekanismer längs med hela kedjan. Perioderna före, under och efter tjänstgöring ska genomsyras av ett tydligt ansvarsförhållande.

Sverige har ett moraliskt ansvar att bidra till fredsbevarande insatser. Mänskliga förluster är tyvärr oundvikliga, men det är vår skyldighet som politiker och medmänniskor att göra allt för att minimera riskerna.

Vi står alla i djup tacksamhetsskuld till dem som riskerar sina liv för att rädda andra. Veteranlagen är därför en liten, men viktig symbol för dessa svenska hjältar.

Annicka Engblom (M)

Riksdagsledamot Blekinge

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons