Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fyrklövern är en symbol endast för centerpartiet

Nyheter • Publicerad 7 mars 2001

Det används i tidningar och i allmänt tal uttrycket ”fyrklövern”, när det förekommer något slag av samarbete mellan moderaterna, kristdemokraterna, centern och folkpartiet. Onekligen är det ett ganska märkligt sätt att ge den nämnda och blandade grupperingen en direkt benämning hämtad från ett av partierna, nämligen centerpartiet. Centern har ju en fyrklöver som partiemblem, och så är fallet ända sedan 1940-talet.

Inte minst under de senaste åren har alltså fyrklövern blivit eftertraktad som passande benämning för även andra partier, men självfallet har centern ensamrätt på nyttjandet av detta livgivande och framstegsinriktade lyckoblad, som en fyrväppling av klövar utgör i vårt svenska samhälle, såväl i stad som på den lika viktiga landsbygden. De tre övriga partierna i den konstruerade koalitionen är således ”snyltgäster”. Dessa vill gärna ta åt sig av det goda i en fyrklöver.

Annons

Märkligast borde ju givetvis vara, att moderaterna gärna söker nyttja - rättare sagt utnyttja - centerns partiemblem. Moderaterna/högern har ju egentligen aldrig och allra minst i nutid haft någon positiv avsikt åt något annat parti än det egna, alltså enbart egoistisk ”samverkan”. Följaktligen borde moderaterna/högern hållas borta från att dra nytta av centerns fyrklöver.

För kristdemokraterna och folkpartiet kan det möjligen ses något annorlunda. Alf Svensson gavs ju möjlighet att komma in i riksdagen som ”enskild individ” första gången under centerns partibeteckning. (Var hade han och kd varit nu, om han inte givits förmånen att få nyttja centerns fyrklöver i valet år 1985?).

Folkpartiet arbetade centern mycket gemensamt med under 1960- och 1970-talen. Så att fp på många håll i Sverige nu vill vara med och smaka på fyrklöverns ”lyckopiller” må för den skull vara tillåtet.

Men i ”de fyras gäng” är det alltså ett parti - moderaterna/högern - som inte är berättigat i den krets, där fyrklövern nyttjas som riktmärke. I varje fall måste den klara anvisningen vara gällande på riksplanet inför nästa års riksdagsval. Centern är ett mittenparti, och såväl folkpartiet som kristdemokraterna torde i ”rätta stunder” kunna räknas dit.

Arvid Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons