Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ge demonstrationsrätt enbart åt dem som är omaskerade

Nyheter • Publicerad 21 juni 2001

Den allmänna, ordnade demonstrationsrätten i olika former i Sverige skall vi självfallet vara rädd om som en del i aktiv demokrati. Dock bör alla, som vill ge sin uppfattning tillkänna lika självklart och tydligt visa, vem vederbörande är såväl med sitt namn och hemort som ifråga om omaskerade ansikten. Justitieministern har gjort gällande, att det kan vara juridiskt svårt att inte tillåta maskerade demonstranter med dolda ansiktsuttryck och att även i övrigt utgöra anonyma individer.

Undertecknad anser, att man som princip skall kunna jämställa olik former av rätt att demonstrera. Många i vårt land, även skrivaren av dessa synpunkter, demonstrerar ju sina åsikter allt som oftast genom insändare under ”Fria ord” i dagspressen. I denna form är ingen skribent/demonstrant anonym. En stor del av dem undertecknar ju välgörande nog med sitt namn och ofta även hemort, och de som vill använda signatur måste ju noggrant ange namn och adress till de tidningar, som skribenten önskar få sina åsikter införda i.

Annons

Nu är visserligen detta demonstrationssätt inte hundraprocentigt garanterat, och detta främst av två skäl, dels tidningens utrymme för sådan text, dels och främst därför att reglerna i tryckfrihetsförordningen är sådana, att det är tidningens ansvarige utgivare, som har det juridiska ansvaret för vad som är tryckt i tidningen. Det går således inte för insändarskribenten att framföra ”vilka åsikter som helst”, allra minst som kan ses ärekränkande mot enskild individ.

Nog borde det gå att åstadkomma en lag, som ger en demontrationsrätt på gator och torg i Sverige enbart åt dem, vilka visar upp sig obeslöjade för ansiktet och också begränsar de yttre medlen till fysiskt ofarliga plakat samt till sina röster från de egna stämbanden. De individer, som inte vill nöja sig med detta och följa sådana enkla och egentligen självklara regler, har ofta rent brottsliga handlingar skall vi givertvis stoppa redan på startlinjen.

Arvid Andersson Ronneby
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons