Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hur många cancerfall orsakas av slam?

Nyheter • Publicerad 11 maj 2013
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Nyligen rapporterades att antalet cancerfall ökar och snabbast ökar hudcancer hos kvinnor. Här kan man tala om en accelererande ökning.

Det finns säkert flera orsaker till detta, men det finns ett missförhållande som omedelbart kan och måste åtgärdas. Det gäller spridningen av kraftigt kontaminerat avloppsslam på livsmedelsproducerande åkermark.

Annons

Kemikalieinspektionen anger att slam är ett avfall som sprids för att det finns ett kvittblivningsintresse hos kommunerna. Ett av våra mest allvarliga miljöproblem har alltså förvandlats till enbart en pengafråga.

Slammet förorenat

Slammet bildas vid våra avloppsreningsverk. När man renar avloppsvattnet blir detta renare och kan släppas ut i sjöar och vattendrag. Men alla föroreningar man tagit bort hamnar i stället i slammet. Ju bättre rening, desto giftigare slam. Svårare än så är det inte.

Så gott som allt avloppsvatten som bildas i samhället leds till reningsverken, t ex från industrier, biltvättar, lakvatten från avfallsupplag, radioaktiva ämnen från sjukhus, verkstäder, gifter från trafiken kommer med vatten från gator och torg, alla hushåll och så vidare.

Läkemedel i slam

Ett särskilt problem skall nämnas. Mediciner och läkemedelsrester hamnar i toaletterna och man har hittat ett stort antal läkemedel i slam.

Den omfattande användningen av p-piller gör att slammet är kraftigt förorenat av östrogena hormoner. En slamgiva sprider ungefär 5000 p-piller per hektar. Vad händer med detta?

Det finns uppgifter om att vanlig mjölk innehåller östrogena ämnen (östradiol) i halter som inte kan och skall accepteras.

Hormonstörande ämnen

WHO meddelade nyligen att hormonstörande ämnen är en orsak till bröstcancer, prostatacancer, testikelcancer med mera. Flera rapporter visar att den hormonstörande tungmetallen kadmium har samband med både livmodercancer och prostatacancer.

Annons

Allt slam är kraftigt förorenat med kadmium, samt tiotusentals kemiska föreningar, vars skadeverkningar nästan inte undersökts alls.

Andra cancerframkallande ämnen i slammet är dioxin, PCB, PAH, arsenik, vissa kromföreningar, nickelföreningar, berylliumföreningar med mera.

Den amerikanske forskaren G A OConnor har tidigare uppskattat att upp till 2300 cancerfall kan väntas hos en befolkning på en miljon personer under en livstid. Det gäller högkonsumenter av livsmedel som odlas på slamspridd åker. Hur stor är risken i Sverige?

Fråga ut tillverkarna

Barnföräldrar och vanliga livsmedelskonsumenter bör vända sig till de varumärken de använder när det gäller mjölk, kött, ägg, mjöl samt i synnerhet barnmat och fråga om de anser att all slamspridningen skall upphöra snarast – eller inte.

Läkare för Miljön, Naturskyddsföreningen och många andra organisationer och forskare ställer detta krav. Som enskilda konsumenter skall vi stödja de varumärken som arbetar för en giftfri svensk livsmedelsproduktion.

Det är det enda hållbara – nu och i framtiden.

Gunnar Lindgren

Civilingenjör och morfar till tre barnbarn

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons