Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Internationella kvinnodagen värd att uppmärksamma

Nyheter • Publicerad 8 mars 2001

I dag den 8 mars är det åter dags att fira den internationella kvinnodagen. Firas det? Behövs den över huvudtaget? När är det dags för den internationella mansdagen, frågar somliga. – Det är de övriga 364 dagarna som är mansdagar, tycker vi.

Låt ta några exempel:

Annons

Den dag som i dag är, den 8 mars 2001. Det år som nu är, förs 500.000 kvinnor från Östeuropa till Västeuropa för att under slavliknande villkor utnyttjas inom sexindustrin. Det år som det nu är dör ett 30-tal kvinnor i Sverige till följd av skador som orsakas av misshandel. Var tredje kvinna i världen har utsatts för våld eller sexuella övergrepp, oftast av någon de känner.

Vad rör det mig? – Våldet mot kvinnor rör varje kvinna genom att det inskränker vår rörelsefrihet. Alltfler kvinnor vågar inte gå ut på kvällarna i rädsla för överfall. På så sätt drabbas alla kvinnor. Och ändå är ett samhälle fritt från sexualiserat våld en rättighet och en självklarhet i en demokrati. Våldet mot kvinnor rör varje man. Vi bär alla ett gemensamt ansvar för detta.

Våldtäkter har alltid använts och används än i dag som ett vapen i krig. Har vi rätt att fortsätta att använda detta som medel i krig? Och har vi rätt att avvisa kvinnor som utsatts för våldtäkt i krig tillbaka till de krigande länderna? Eller skicka tillbaka kvinnor till länder, som straffar, ibland till döden, dem som tagits till Sverige av män som lockat med äktenskap och som utsatt dem för misshandel och därefter vill bli kvitt med dem på ett lagligt sätt? Kan vi acceptera detta?

I ett uppmärksammat tv-reportage visades häromveckan nya moderna sätt att utnyttja kvinnor via internet. Den moderna hallicken åtnjuter a-kassa, åker runt i en hyrbil och lägger upp ett register på prostituerade på sin hemsida och lägger sedan beslag på en fjärdedel av de utsatta kvinnornas inkomster utan att varken polis eller åklagare kan göra något åt eländet.

I dag, på den internationella kvinnodagen är det dags att stanna upp och begrunda. Så länge orättvisorna av det här slaget, och på många andra sätt, får lov atf ortsätta finns all anledning att uppmärksamma denna dag.

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.

Reagera! Delta i diskussionen! Stoppa rovdriften av kvinnor! Kvinnor är ingen handelsvara!

Anne Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons