Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Israel bombar och väst tiger

Nyheter • Publicerad 24 maj 2013

Den 30 januari och senast 5 maj bombade Israel mål i Syrien nära Damaskus.

Cirka 400 dog, värnpliktiga 20-åringar och civila, och stor materiell förödelse uppstod. Det liknade Hiroshima och bomberna hade sprängverkan som vid en jordbävning.

Annons

Detonationerna kunde avläsas som 4 på Richterskalan världen runt. Sådana bomber innehåller sannolikt utarmat uran.

Med bombningarna har Israel öppet anslutit sig till den USA-ledda front av Natoländer och arabiska kungadiktaturer som sedan våren 2011 finansierat, beväpnat, utbildat och lett jihadister i ett terrorkrig med syfte att skapa största möjliga kaos och förödelse i Syrien.

Angreppskriget förs genom vad Pentagon kallar unconventional warfare, vilket är samma sorts krigföring som med Contras i Centralamerika på 1980-talet. För de som till äventyrs litar mer på New York Times än på undertecknad innehåller tidningen 24 mars omfattande belägg för ökat vapenstöd från USA och dess allierade till de så kallade rebellerna.

Israels bombattack ska ses mot bakgrund av de svårigheter som imperialisterna haft senaste tiden.

Gasspåret, som drivits intensivt för att få en förevändning för storskalig intervention, kapsejsade när Carla del Ponte meddelade att det fanns starka indikationer för att rebellerna använt gas, men inte regimen. Syriens regering har också haft militära framgångar.

När det gäller striderna i Syrien har riksdagspartierna varit snabba med att ensidigt fördöma Syriens regering. Den senaste socialdemokratiska kongressen antog till och med ett dokument om att Sverige kunde tänkas medverka i krig mot Syrien utanför FN-systemet lett av en regional organisation (läs Nato)!

Märk väl: Trots Israels uppenbara brott mot FN-stadgans artikel 2(4), det generella våldsförbudet, fördömer inget av riksdagspartierna bombanfallen.

Vår slutsats i Föreningen Syriensolidaritet är att de inte konsekvent försvarar FN-stadgan. De framstår inte som fredspartier utan som imperialistiska krigsanhängare som vänder kappan efter vinden.

I skrivande stund finns ett hopp att angriparfronten genom den aviserade internationella konferensen ska slå till reträtt och en mödosam väg till fred med bevarat oberoende åt Syrien ska anträdas.

Men vi måste förstås reservera oss mot att Brecht åter kan få rätt med orden: Dom däruppe har samlats i ett rum. Ni därnere, låten hoppet fara.

Annons

Ulf Bjerén

Karlskrona

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons