Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jag kan inget om ekonomi - men ....

Nyheter • Publicerad 17 maj 2013

Sune Håkansson undrar om han lär ut fel på BTH när det gäller ekonomi, insändare i Sydöstran den 7 maj..

Att han ställer frågan är bra.

Annons

För mig finns ingen vetenskap alls att finna i ekonomi. Den är byggd på förväntningar, inget annat. Det finns flera exempel på detta.

Sänkt krogmoms är bara en sak, Den skulle göra så att restaurangerna anställde fler unga. Det blev inte riktigt så har det nu visat sig. Men politikerna förväntade sig att det skulle bli så.

Om Sune lovar mig att jag ska få 1500 kronor mer i handen varje månad så hoppas han säkert att jag ska sätta sprätt på dem omedelbart. Han hade nämligen förväntat sig att jag skulle vara med och sätta fart på handeln. Men icke, jag kom till att spara varenda krona.

Scenariot är uppdiktat men är ändå fakta i dagens Sverige. Oroliga tider har gjort att vi håller allt mer i det vi har. Man investerar inte alls lika mycket och ekonomin tillsammans med den höga arbetslösheten ger en nedåtgående spiral.

Vad som saknas i svensk politik när det gäller den ekonomiska styrningen är konsekvensanalyser. Ingen tycks ha räknat och kontrollerat innan man genomför den ena reformen efter den andra.

Det finns egentligen bara tre områden som politiker har kontroll över. Det är stat, kommun och landsting.

Att satsa på en stor offentlig sektor kan dessutom vara riktigt lönande. Journalisten Dan Josefsson har vid flertalet gånger tagit upp just detta ämne.

Av någon anledning diskuterar vi aldrig den frågan alls. Lobbyisterna tog för länge sedan död på offentlig sektor genom att kalla dem "tärande".

Tänk om sanningen är precis tvärtom?

Det finns de som på allvar hävdar att varje satsad krona i offentlig sektor kommer tillbaka mångdubbelt. Varför inte låta oss lyssna på de argumenten och värdera dem?

Annons

För övrigt anser jag att offentlig sektor måste byggas ut rejält. Det finns för få människor inom nästan varje område. Då skulle vi sätta fart på landet.

Till sist en fråga att fundera över: Hur många nyanställs idag utan något som helst bidrag?

Ej nationalekonom

Mats Karlsson, Ronneby

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons