Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jobben och en hållbar framtid

Nyheter • Publicerad 20 maj 2013

Sverige behöver en aktiv politik som skapar industriell och regional framtidstro. En politik som skapar framtidstro hos unga.

En politik som skapar ekonomisk bärkraft för framtida utmaningar inom vård, skola, den gemensamma och hållbara välfärden. En politik som genom sina satsningar på samhällsbyggande kärnvärden ger jobb och positiva spiraler. Sverige behöver en nygammal, klassisk svensk välfärdspolitik.

Annons

Den borgerliga fyrklöverns har i nyliberal anda skapat ett samhälle där klyftorna nu snabbt växer. Regeringen letar på ett sällsynt fantasilöst och uppgivet sätt desperat efter jobbskapande åtgärder.

Genom att köpa subventionerade städtjänster av varandra, genom att låta avdragsrut hjälpa dem som har råd att köpa läxhjälp. Inte dem som har behovet.

Genom subventionerade restaurangjobb, skall vi äta oss till nationell tillväxt och jobb. Genom dessa åtgärder skall Sverige sättas i arbete. Fantasilöst.

När resten av västvärlden sakta nu inser att vägen för att lyckas skapa en hållbar framtid med fler jobb går genom en återindustrialisering fortsätter den borgerliga regeringen att lansera kortsiktiga desperata lösningar.

Lösningar där de som ännu så länge är vinnare – en numerärt krympande medelklass, skall skapa framtidens arbetstillfällen genom att köpa allt fler tjänster.

Förlorarna är inte minst de unga. På sin höjd skall de erbjudas subventionerade arbeten inom den lågavlönade servicesektorn. Lönenivåer som dessutom kommer att ge dem en mycket dålig pension. De kommer att behöva arbeta till 75 års ålder vare sig de orkar eller vill.

När resten av västvärlden börjat inse hur Tatchers nyliberala politik har skickat oss in i massarbetslöshet fortsätter den borgerliga politiken i samma spår. Om 5-10 år kan Greklands eller Spaniens situation vara Sveriges.

Det är denna politik som Annika Engblom och Gustav Nilsson lyfter fram som en så lyckad jobbpolitik.

En politik där den borgerliga regeringen likt ett riskkapitalbolag frigör kapitalet från tidigare generationers strävsamma arbete, förlamar investeringsviljan och kortsiktigt vinstoptimerar. Bruden är skrudad i vitt, statsfinanserna är till synes goda. Men, Sverige är nedrustat.

Bakom denna fasad döljer sig behov för att rusta upp Sverige som uppgår till flera 100 miljarder kronor. Resurser för denna upprustning kan bara skapas med en välfärdspolitik för alla.

Annons

För snart 40 år sedan handlade valdebatten om huruvida bordet var avätet eller inte. Efter sju år av borgerligt styre finns inget bord kvar.

Vi måste återskapa en plattform, ett bord från vilket vi driver en politik för alla. En politik där du i din trygghet vågar anta utmaningar, vågar vara innovationsrik. Allt i en miljö där du känner tillit till samhället.

Så kan vi bygga Sverige, så kan vi skapa och bibehålla ett hållbart välstånd.

Sverige är idag i ett mycket allvarligt läge. Ett läge där flera felaktiga politiska beslut nu hotar viktiga kärnfunktioner.

Vi måste snabbt sätta in kortsiktiga åtgärder likaväl som vi måste ta långsiktiga beslut som rättar till felaktiga avregleringar och samhällsfarliga valfrihetsreformer.

Den borgerliga regeringen kör huvudet i sanden och det enda mantrat som hörs är att genom fortsatta skattesänkningar skall vi få fram fler jobb.

Det kommer att ta tid att återskapa den trygghet som skapar den vardag vi alla vill ha och vi måste börja idag. Det kommer kanske att ta ett decennium eller mer att återställa de skador en 30 år gammal nyliberal våg har skapat, men det går. En aktiv industri-och regionalpolitik ger bärkraft att skapa ett hållbart och resurssnålt samhälle som skapar arbetstillfällen där de bäst behövs. Inom vård, skola och omsorg.

En Socialdemokratisk regering är den starkaste garanten för att få in samhället på ett spår där alla känner att de behövs. Att få alla att känna den trygghet vi behöver och är värda.

Magnus Johannesson (s)

Ronneby

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons