Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Köp aldrig ägg från höns som suttit i bur!

Nyheter • Publicerad 29 mars 2001

I bur har hönan inte en chans att leva ett normalt hönsliv. Hon kan inte röra sig ordentligt eller komma undan de andra hönornas hackningar. Hennes klor förväxer, musklerna förtvinar och hennes skelett blir så svagt att ben och vingar lätt bryts av. Hon lever i ständig stress och frustration.

Trots detta beslöt riksdagen i mars 1997 att upphäva förbudet mot att hålla hönor i bur som skulle ha trätt i kraft 1999. Hönorna kan bli kvar i de små burarna länge än. Trots att lagen nu ställer krav på sittpinne, värprede och sandbad för hönorna, är det inte självklart att burhållningen försvinner och tillstånd kan sökas för att tills vidare behålla de gamla burarna.

Annons

Men det här kan du som konsument ändra på! Genom att aldrig köpa burägg minskar du efterfrågan på dem. Tyvärr tror många att de köper ägg från frigående hönor, när det i själva verket är burägg i förpackningen. För att du ska kunna lita på att äggen kommer från frigående hönor måste det klart och tydligt stå på förpackningen.

Helst ska äggen också vara krav-märkta, eftersom hönorna då även har tillgång till uterastgård. Om märkning saknas kan du utgå ifrån att det är burägg. Tala om i din butik vilka ägg du vill köpa eller avstå helt ifrån ägg!

Ami Niglöv, Karlskronaavdelningen av Förbundet Djurens Rätt
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons