Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kristdemokraterna: LOV innebär stora vinster för den enskilde

Nyheter • Publicerad 29 maj 2013

Socialdemokraterna vill förändra Lagen om valfrihetssystem (LOV) så att fri etablering inte längre ska vara möjlig.

Det kanske framstår som en mindre ingripande åtgärd, som skapar mer kontroll över de gemensamma resurserna.

Annons

Men det är en total missuppfattning. Pengar och ersättning styr kommunen redan över.

Konsekvensen av förslagen är därför denna: det är socialdemokratiska kommunpolitiker ?och inte du själv ?som i fortsättningen avgör om det ska finnas ett val av utförare av vård och omsorg.

Kristdemokraterna har valt en annan väg. Vi bejakar människor önskemål om att få bestämma över sin tillvaro samtidigt som vi kontrollerar vinstintressena genom tydliga kvalitetskrav.

Genom skarpare tillsyn, tydligare bemanningskrav, och transparanta regelverk kan vi upprätthålla lagens krav och samtidigt erbjuda valfrihet. Där brister finns, eller riskerar att uppstå, där ska politiken inte tveka att vidta åtgärder. Men det är inte samma sak som att mer eller mindre omöjliggöra den valfrihet som uppnåtts.

Fakta är att en stor majoritet av de äldre vill ha möjlighet att välja. I kommuner som tillämpar valfrihetssystem med etableringsfrihet är de äldre mer nöjda med sin äldreomsorg.

Över 900 företag, de flesta små och medelstora, har startats som en följd av valfrihetssystemen.

Många av dessa företag drivs av kvinnor som tagit steget från kommunal anställning till eget.

Kvinnorna utgör majoriteten av alla anställda inom vård och omsorg och att öppna för privata alternativ inom dessa områden kan ge en enorm skjuts åt de många yrkeskunniga kvinnor som brinner för att förverkliga nya idéer och nya arbetssätt.

Att införa LOV i Ronneby är vinsterna för den enskilde stora. För den enskilde innebär det att kunna välja utförare utifrån egna preferenser och krav på omvårdnad, trivsel och service.

Utförarna kommer nämligen inte att kunna konkurrera med priser – bara genom att leverera bättre omvårdnad och service.

Annons

Johannes Chen

Ordförande Kristdemokraterna i Ronneby

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons