Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

LOV – Lagom om Valfrihet

Nyheter • Publicerad 29 maj 2013

Jag läser Sydöstrans ledare den 21 maj, om att Kommunal synar LOV.

Vi Kristdemokrater i Karlskrona välkomnar att ta del av Kommunals resultat av deras genomsyn av LOV. Men inte för att avskaffa lagen om valfrihet, för det kan aldrig vara bra att avskaffa valfrihet, utan för att finputsa den och göra den bättre för våra äldre i Karlskrona Kommun.

Annons

Regeringen har tillsatt en utredare för att väga för- och nackdelar med att göra det obligatoriskt för kommunerna att införa LOV inom äldreomsorgen.

En utredning som kommer vara klar i januari 2014.

Problemen inom äldreomsorgen blir inte lösta av att vi avskaffar valfriheten för vår våra äldre i Karlskrona Kommun.

Vi behöver istället trygga upp LOV och säkra kvalitén genom lokala värdighetsgarantier som ska gälla både för kommunal och enskild verksamhet.

En lokal värdighetsgaranti beskriver vilka etiska värden som ska prägla äldreomsorgen och vad de äldre kan förvänta sig.

Den syftar bland annat till att ge våra äldre ett ökat inflytande i sina liv.

Vi Kristdemokrater i Karlskrona arbetar med en ny lokal äldrepolitik som utgår från Kristdemokraternas äldrepolitik och värdighetsgarantier med vägledning från Socialstyrelsen som beskriver hur kommuner kan arbeta fram lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen.

Vår nya lokala äldrepolitik kommer att presenteras senare under hösten.

De lokala värdighetsgarantierna ska utgå från de etiska värden som ska prägla kommunens äldreomsorg och ska tillämpas av såväl kommunen som enskild verksamhet.

Med LOV ställer kommunen upp kvalitetskraven och ser till att dessa efterföljs av alla.

Annons

Därigenom behålls en tydlig demokratisk kontroll över äldreomsorgen i kommunerna. Välfärdens kärnvärden förblir intakta, det vill säga insatser efter behov med solidarisk finansiering.

Men det erbjuder mer av valfrihet för den enskilde.

Valfrihetssystem enligt LOV finns införda eller beslutade i över 170 kommuner. Över 900 utförare och företag – de flesta små eller medelstora – är verksamma inom LOV.

Utförare som erbjuder en särskild inriktning eller specialkompetens finns i ett 50-tal av kommunerna.

Ofta handlar det om särskild språkkompetens, men det kan också vara specialkunskap om olika sjukdomar eller vårdinriktningar.

Vi Kristdemokrater känner att det är viktigt att försöka tillmötesgå de olika kompetenserna som efterfrågas.

Om äldreomsorgen ska få stöd och förtroende framöver, måste rätten att välja och inflytandet över vardagen så långt det är möjligt ligga hos den äldre själv. Det egna valet som tillgodoser det personliga behovet skänker livskvalitet.

Vi Kristdemokrater är övertygade om att det är detta som Karlskronas äldre vill ha!

Anne-Sophie Emilsson

Ordförande Kristdemokraterna i Karlskrona

Annons

Maria Larsson

1:e vice parti-ordförande i Kristdemokraterna

Barn och Äldreminister

David Lega

2:e vice parti-ordförande i Kristdemokraterna

Kommunalråd

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons