Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Makthavarnas hela ansvar

Nyheter • Publicerad 2 mars 2001

I ett svar i Sydöstran den 17 februari på mitt öppna brev angående Hästövarvet försöker Mats Johansson och Gerthie Olsson blanda bort korten genom att tala om annat än det saken gäller.

Saken gäller huruvida exploateringsföretaget kommer att få köpa varvsfastigheten av kommunen eller ej. Ingenting annat!

Annons

Mats Johansson och Gerthie Olsson förefaller försöka få läsaren att tro att företagets tomträtt i fastigheten ger företaget rätt att få köpa fastigheten. Detta är helt felaktigt. Företaget har ingen som helst rätt till detta.

Om företaget inte får köpa fastigheten, kommer Hästövarvet att bestå – under förutsättning att företaget får besked i god tid före den 30 juni. Företaget avser att den dagen lägga ner varvsrörelsen, som till dess är utarrenderad till Kamms.

Varv eller inget

Fastigheten får enligt tomt-rättsavtalet inte användas för annat än varvsrörelse. Om företaget inte får köpa fastigheten, har det inte annat att göra än att sälja varvsrörelsen och tomträtten eller, om detta inte lyckas, fortsätta med utarrenderingen.

För att Hästövarvet skall bestå, behöver Mats Johansson och Gerthie Olsson alltså inte göra annat än att meddela företaget att det inte får köpa fastigheten.

Varför gör de då inte detta?

Allmänhetens reaktion inför Mats Johanssons och Gerthie Olssons flathet tar sig tydligt uttryck när en insändarskribent beskriver deras passivitet som medverkan till att en liten, lönsam rörelse läggs ner och att sex anställda blir arbetslösa bara för att ett antal höginkomsttagare skall få tillgång till attraktiva bostadstomter. (Sydöstran den 9 februari).

Svaret på frågan om anledningen till Mats Johanssons och Gerthie Olssons passivitet är att de sitter i en knipa!

Företaget hävdar nämligen att det fått löfte av företrädare för kommunen att efter nerläggningen av varvsrörelsen få köpa fastigheten för styckning till bostadstomter och att detta löfte lämnats innan företaget köpt varvsrörelsen och tomträtten.

> Pålitligt löfte

Annons

Företaget har ej avslöjat vem det är som lämnat detta löfte. Ingen annan i kommunledningen än Mats Johansson och Gerthie Olsson har emellertid sådant inflytande i frågan att företaget skulle ha vågat lita på ett löfte av detta slag som inte getts av dem eller förankrats hos dem.

Mats Johansson och Gertie Olsson har undvikigt frågan om de lämnat eller godkänt ett löfte till företaget att få köpa fastigheten. De har emellertid medgett att företaget fått besked att om den gällande planen inte längre uppfyller sitt syfte – det vill säga om fastigheten inte längre används för varvsrörelse – är det fullt möjligt att göra en planändring för bostadsbebyggelse på fastigheten!

Kan detta uppfattas som annat än ett löfte att få köpa fastigheten sedan varvsrörelsen nerlagts? En planändring för bostadsbebyggelse på fastigheten är ju aktuell endast för det fall att företaget får köpa fastigheten.

Det är i förlitan på ett löfte om detta som företaget har köpt varvsrörelsen och tomträtten.

Detta är den knipa som Mats Johansson och Gerthie Olsson sitter i!

Rätta till

Det minsta man kan begära är att de ställer till rätta det han eller hon – obetänktsamt eller ej – ställt till med. De kan inte göra det på annat sätt än att de omgående meddelar företaget att fastigheten inte kommer att vara till salu.

Gör de inte detta, går Hästövarvet i graven den 30 juni. Ansvaret härför är helt och hållet Mats Johanssons eller Gerthie Olssons och ingen annans.

Boddy Petersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons