Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljöpartiet: Stackars Moder Jord

Nyheter • Publicerad 28 maj 2013

Oljeindustrin är oförbätterlig när det gäller att förstöra naturen i sin iver att få tag i nya olje- och gasfyndigheter.

Man är beredd att föröda hav genom fortsatta djuphavsborrningar trots den fruktansvärda katastrofen i Mexikanska golfen.

Annons

På land jublar man nu över möjligheten att utvinna skiffergas genom hydraulisk sprickbildning så kallad fracking. Tillgångarna är enorma.

I North Dakota är utvinningen i full gång vilket ger jobb och pengar men till vilket pris?

Genom att vatten, sand och kemikalier med högt tryck pressas genom borrhål ner i skifferlager i berggrunden, pressas den olja eller gas som finns mellan skifferlagren upp till ytan och det bildas sprickor i skiffret.

Det verkar helt galet att spruta kemikalier långt ner under marken som kan sippra ut i grundvattnet och förgifta den.

Farhågor har också väckts att sprickbildningarna kan orsaka jordskalv. Dessutom är det ett slöseri med vatten.

I dokumentären Gasland visas hur naturen redan förgiftas i USA. Där visas hur borrtorn ställs upp mitt bland bostadshus och skolor, hur gas kommer ut ur vattenkranarna och hur det bubblar i vattendragen. Djur dör och människor blir sjuka.

Se filmen på http://www.gaslandthemovie.com/whats-fracking

Nu vill man utvinna skiffergas även i Europa. I Sverige finns skifferfyndigheter på en rad platser bland annat på Öland och i Skåne och det har redan förekommit prospekteringar.

Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha ett förbud redan nu. Övriga vill avvakta. Varför?

Hélène Nordin (MP)

Annons

Ingrid Ågård (MP)

Claes Jansson (MP)

Karlshamn

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons