Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ökande insatser till unga förtidspensionärer

Nyheter • Publicerad 8 maj 2013
Foto: Mattias Mattisson

I regeringens senaste budget lades ett åtgärdspaket på 140 miljoner om året under fyra år som ska ge ungdomar med aktivitetsersättning, tidigare förtidspension, möjlighet att kunna börja arbeta eller studera utan att vara rädda för att förlora sin ersättning.

I dag har över 28000 unga i Sverige mellan 19-29 år aktivitetsersättning, och antalet kan komma att öka ända upp till 30000 de kommande åren.

Annons

Det är också alltfler elever som går i särskola idag, och de eleverna får stora problem eftersom särskolans betyg är svåra att ta sig vidare på. En del elever kan också hamna i särskolan på felaktiga orsaker, och när de lämnar skolan hamnar många i aktivitetsersättning.

Hälften av alla unga som uppbär aktivitetsersättning bedöms ha så svåra funktionshinder att de aldrig kommer att kunna ta ett vanligt jobb.

Det är viktigt att minska antalet särskoleelever och att grund- och -gymnasieskolan bättre kan låta elever med särskilda behov klara sina studier.

Om grund- och gymnasieskolan klarade av sitt uppdrag till de elever som inte har ett förståndshandikapp så skulle antalet särskoleelever minska kraftigt.

Det är också många ungdomar som mår dåligt i stora klasser, och särskolan har blivit ett sätt att få den sociala situationen att fungera bättre. Det kommer att bli ett ökat krav att skolan måste skapa mindre grupper.

Elever med funktionshinder som ADHD ska inte gå i särskolan, utan få ett ökat stöd i den ordinarie grundskolan.

Idag beräknas att cirka 75 procent av alla unga som uppbär aktivitetsersättning har någon form av psykisk ohälsa. Centerpartiet ser till varje enskildes människas behov och en tidig insats är en vinst för samhället och individen.

Detta förslag innebär att unga människor med aktivitetsersättning ska kunna börja arbeta eller studera utan att vara rädda för att förlora sin ersättning.

Förslaget innebär att 25 procent av aktivitetsersättningen kan betalas ut under 24 månader istället för dagens 12 månader, vilket känns alldeles för kort period för att våga bryta sin aktivitetsersättning.

Centerpartiet har tidigare framfört vikten av att garantera att unga som faller mellan stolarna inte förlorar den ersättning de har rätt till. Förtidspensioneringar av ungdomar är ett stort och svårt problem.

Annons

Att människor redan i unga år hamnar i ett livslångt utanförskap, med små inkomster, svag social förankring, och på sikt en låg pension som äldre är inte hållbart.

Centerpartiet arbetar för reformer inom detta område där det krävs ett långsiktigt tänkande från grund- och gymnasieskolan till vuxenlivet. Att det i senaste budgeten satsas 468 miljoner på unga med aktivitetsersättning är en bra början.

Ingrid Hermansson (C)

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons