Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Omfattande förfall vid lasarettet i Karlskrona

Nyheter • Publicerad 14 maj 2013

Parkeringsgaraget vid lasarettet i Karlskrona håller på att rasa samman, enligt uppgifter i lokala medier. Anledningen är enligt ansvarig tjänsteman att det inte tillförts pengar till nödvändigt underhåll.

Det är inte den enda byggnaden som man medvetet låtit förfalla i jakten på att få ett bokslut med balans och en positiv budget där de här medlen undanhålls. Då kan landstingsrådet Kalle Sandström gå ut i media, slå sig för bröstet och redovisa plus i verksamheten.

Annons

Men detta är att slå blå dunster i väljarnas ögon. Han väljer att helt undanhålla utgifter på 30-35 miljoner om året, för att på bra siffror att presentera. Det kommer säkert fler kostnader nerdimpande.

Ett besök på ögonkliniken en vanlig dag med måttlig blåst bär syn för sägen. Gardinerna fladdrade glatt i vinddraget och dammet yrde i solstrimmorna. Säkert lite pittoreskt, men definitivt inte det optimala om det sker i en operationssal.

Det må nu vara om nu socialdemokrater och deras medlöpare v och mp vill undandra allmänheten hur det verkligen ser ut, men det frikänner inte oppositionen från ansvar.

Vid en genomgång av protokollen från landstingsstyrelsens senaste två år har de inte en enda gång påtalat det oriktiga i att sätta byggnadsunderhållet på undantag. Enda invändningen verkar ha kommit från moderaterna, men protesten var lam och man lyckades inte få övriga partier med sig.

Förfallet vid Karlskrona lasarett som byggdes någon gång kring förförra seklet och de driftskostnader som är så omfattande att de inte ens tål att redovisas innebär inta bara att det är totalt felplacerat längst ut i Blekinges arkipelag utan även att landstinget behöver hitta en ny placering med moderna byggnader som kräver mindre underhåll.

En sådan anläggning finns redan i Karlshamn som uppfördes kring 1960 och sedan genomgått moderniseringar och reparationsarbeten till stora kostnader bara för något år sedan.

Dessutom är det placerat geografiskt riktigt i länet med ett upptagningsområde som inte innehåller några avskräckande transportsträckor var i länet man än befinner sig.

Med en tämligen måttlig utbyggnad där skulle man slippa hela kostnaden för ett totalt nybygge på annan plats och kunna reducera alldeles för dyra underhållskostnader i Karlskrona genom att förvandla en helt otidsenlig anläggning där, behålla det bästa, riva resten och färdigställa en stor läkarstation med akutintag.

Det vore det bästa alternativet ur både ekonomisk och geografisk synpunkt.

Ledningsgruppen Akutopinion

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons