Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Öppet brev till Utrikesminister Carl Bildt

Nyheter • Publicerad 15 maj 2013

Vi medlemmar i Sölvesborgs lokalgrupp av Amnesty International ser med förtvivlan och obehag hur omvärlden mer eller mindre vänjer sig vid det tillstånd av brott mot de mänskliga rättigheterna som dagligen begås i Syrien.

För två år sedan var det nästan uteslutande den syriska säkerhetstjänsten, som med stor och brutal kraft slog mot de fredliga protesterna.

Annons

Nu har nya beväpnade grupper växt fram, från den Fria Syriska Armen till terroriststämplade islamistiska al-Nusra. Det är inte längre ovanligt att några av dessa grupper också kränker de mänskliga rättigheterna.

Först och sist är det civilsamhället, som får betala det högsta priset, som får se sina hem, sina samhällen smulas sönder, vandaliseras och skändas. De får se sina familjemedlemmar fängslas, torteras, avrättas.

Den schweiziska regeringen tog ett initiativ och skrev till FN:s säkerhetsråd att de ska hänskjuta frågan om Syriens regering och oppositionsgruppernas brott mot de mänskliga rättigheterna till Internationella Brottmålsdomstolen (ICC).

Brevet till Säkerhetsrådet har undertecknats av samtliga EU-länder utom Sverige.

Carl Bildt, vi kräver att Sveriges regering snarast agerar gällande Syrien och ställer sig bakom kravet i brevet till Säkerhetsrådet. Sveriges ignorans gällande det schweiziska brevet ger signaler till folket i Syrien och ute i världen att vi i Sverige inte bryr oss.

Vi bryr oss mycket!

Amnestygrupp 146

Sölvesborg

Vibeke Lindberg, Per Nilsson, Annika Holmén, Viveka Söderdahl, Willy Söderdahl, Johan Nilsson, Lennart Larsson, Agnetha Borstam, Marianne Wiksten

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons