Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Öppna Moderater brinner för att förändra

Nyheter • Publicerad 17 maj 2013

I veckan firades den internationella familjedagen. Familjen är viktig och har en given betydelse, men fortfarande ställer alltför många länder särskilda krav på vad som ska kvala in som en familj.

De som inte passar in stöts bort och till och med förföljs. Även i Sverige var det under många år så att människor fråntogs rätten att bilda familj på grund av sin sexualitet. Även om samhället i dag har ett mer inkluderande synsätt finns det fortsatt spår av en nedlåtande attityd mot dem som inte uppfyller normen – det är något Öppna Moderater brinner för att förändra.

Annons

Moderaterna är det riksdagsparti som har jobbat längst i Sverige med hbtq-frågor, vilket inte är så konstigt då frihet och likaberättigande är grundfundament i vår ideologi.

Redan 1979 i Stockholm bildades under namnet Gaymoderaterna det nätverk som idag är Öppna Moderater. Nätverket har en helhetssyn för alla delar av hbtq-samhället och dörren in till organisationen är öppen för alla, oavsett läggning, som kan identifiera sig med de moderata värderingarna.

Sverige har idag kommit långt i världen när det gäller frågor om likaberättigande. Genom möjlighet till mer dialog och fler plattformar där människor kan träffas bryts rädslan för det som upplevs avvikande stegvis ned.

Men det finns fortsatt finns det mycket kvar att göra. Vi ser fortfarande i dag skrämmande många exempel på hur människor diskrimineras endast på grund av vilka de är.

Att vi reagerar negativt mot något eller någon som inte stämmer in i vad som anses vara normen är naturligt. Det är mänskligt att värja sig mot det som uppfattas som främmande.

Ofta formas just den känslan av en ensidig syn på hur någon ska se ut, klä sig eller bete sig mot sina medmänniskor, men också kring uppfattningar om etnicitet, kön eller sexualitet. Den som inte passar in eller kan identifiera sig med alla andra ses som annorlunda.

Moderaterna menar att slutenhet och otrygghet måste mötas med samtal och möten. För oss är det viktigt att jobba nära människor.

I mindre samhällen, till skillnad från större städer, finns inte samma möjlighet att finna träffpunkter med dem som delar ens egna erfarenheter. Dessutom är det lokala perspektivet viktigt, då många kommunala beslut innehåller diskriminerande delar utan att någon egentligen tänker på eller reagerar över det.

För att kunna arbeta och stärka den lokala dimensionen bildades därför förra året en sydostavdelning inom Öppna moderater. Målet är att utifrån ett regionalt perspektiv driva en hbtq-politik med fokus på mångfald, likabehandling och individens rätt.

En familj är inte en typisk bild. Den är flera. Och en bild fylld av nyanser och färg är alltid vackrare än det grå och likformiga. Det om något är värt att fundera över i dag på den internationella familjedagen.

Annons

Öppna Moderater Sydost

Martin Johansson, ordförande. ?Cecilia Knypegård, vice ordförande. ?Annicka Engblom, ledamot? Marco Paulsson, ledamot. ?Sophia Ahlin, ledamot. ?Iréne Ahlstrand Mårlind, ledamot?

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons