Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pensionärerna dubbeldrabbas av den förda politiken

Nyheter • Publicerad 16 maj 2013
Foto: Mattias Mattisson

I april kom ett glädjande beskedet till många av de som jobbar: Lönehöjning!

Avtalen i industrin och handeln ger nära sju procent löneökningar under de kommande tre åren. Tjänstemän i kommuner och landsting kan räkna med runt fem procent på två år.

Annons

Till dessa rejäla löneökningar ska läggas de jobbskatteavdrag som regeringen bjuder på.

PRO säger grattis!

Beskeden till oss som inte längre jobbar, till landets pensionärer, är beskare:

Räkna med sammantaget sju procent lägre pension under sexårsperioden 2010-2015. Och inga skatteavdrag! Pensionärer i Sverige fortsätter med andra ord att betala högre skatt än löntagare.

Miljontals pensionärer, och blivande pensionärer, kan numera inte räkna med att få sin intjänade pension utbetalad. Flera gånger under de senaste åren har den så kallade "bromsen" slagit till och sänkt pensionerna.

Det pensionssystem som var tänkt att ge pensionärer någorlunda säkra och trygga pensioner, och som var tänkt att ge pensionärerna samma levnadsstandard som de som arbetar, fungerar inte som det var tänkt.

En regering som brydde sig om landets pensionärer skulle ta bort skillnaden i skatt på pensioner, för att kompensera de dubbelt drabbade äldre som nu lever med såväl sänkt inkomst och högre skatt.

Men vad gör regeringen? Man beskattar pensionärerna högre än de som arbetar!

Detta är inte acceptabelt. Det tycker inte PRO och det tycker inte heller svenska folket. I en Sifomätning vi lät göra i december förra året svarade 86 procent att de anser det är fel att pensionärer betalar högre skatt än löntagare.

En pensionär i Blekinge län har i genomsnitt en pension på runt 13 208 kronor per månad (år 2011).

Annons

På dessa pensioner, som alltså kommer sjunka nästa år, betalar ett normalt pensionärspar omkring 10 000 konor mer i skatt i år än vad ett yrkesarbetande par hade gjort med samma inkomster.

Grundtanken att löner och pensioner skulle beskattas lika har övergetts. Gapet mellan de som arbetar och de som har arbetat blir större för varje pensionsutbetalningsdag.

Vi tänker inte acceptera denna stora orättvisa. Idag riktar vi oss därför till socialdemokrater och moderater här i Blekinge län och ber dem ta ställning för rättvis skatt.

Märk väl, PRO kräver inte sänkt skatt för pensionärer. Vi kräver bara lika skatt för de som jobbar och för de som har jobbat.

Bernth Johnson

distriktsordförande PRO

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons