Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rättvisa och välfärd??

Nyheter • Publicerad 27 maj 2013

??Det ska inte spela någon roll vilken skola, vårdcentral eller äldreboende man använder sig av, eller var man bor i landet. All välfärdsverksamhet ska vara bra.

Ingen ska behöva oroa sig för att riskera att välja fel skola till sina barn eller fel äldreomsorg till sina föräldrar. Alla ska kunna känna trygghet i att det är de behov vi har som avgör vilket stöd vi får i skolan eller på vårdcentralen, inte hur lönsamma vi anses vara att utbilda eller vårda.

Annons

?Kvaliteten och människors behov ska alltid komma i första rummet, inte företagens möjligheter att berika sig på verksamheten.

I skolan och förskolan ska det finnas personal så att varje barn får det stöd de behöver, något som inte får prioriteras ned för att skapa vinstutdelning till ägarna.

För att det ska bli möjligt måste välfärden få mer resurser. Men för att de resurser som redan finns ska användas rätt så måste vinstintresset bort från välfärden. ? Välfärden ska fördelas efter behov, inte efter lönsamhet? Skattepengar ska gå till verksamheten, inte till vinstutdelningar.

??När man frågar svenska folket i en opinionsundersökning Novus, vilket gjordes för några månader sen ?80 procent menar att vinsten ska återinvesteras, inte delas ut till ägare.?

Dessa 80 procent är välkomna att rösta på oss i valet för vi är det enda parti som garanterar en välfärd fri från vinster.?Vänsterpartiet har i allra högsta grad påverkat debatten om vinster i välfärden. Vänsterpartiet var det enda parti som lämnade särskilt yttrande när beslutet om Hälsoval Blekinge togs.

Vi ansåg att de landstingsägda vårdcentralerna gav god, jämlik och nära vård.??

Kommer ni ihåg Kärnkraftsomröstningen? Linje ett med ja och linje 3 med Nej och så kunde inte sossarna bestämma sig så det fick bli en linje två med njaaa.

?Likadant känner jag att sossarna gjorde på sin senaste kongress.? Vinstfrågan i välfärden var en av de hetaste frågorna. Den antagna kompromissen som togs ger det offentliga större makt över etableringar och att ställa kvalitetskrav vilket är bra, men S har inga förslag som direkt angriper grundproblemet med vinstdrivande företag i välfärden.

Socialdemokraterna skriver i sitt kongressbeslut att vinstintresset inte ska vara styrande i välfärden. Det är en utmärkt princip, men tyvärr föreslår de inget som säkrar detta.

Därför behövs Vänsterpartiet. Vi har stöd av en majoritet av svenska folket och vi är det enda parti som kommer att kräva ett fullständigt slut för kommersiella intressen inom välfärden.?

Annons

En röst på oss är en röst på välfärden med en rättvis icke vinstdrivande skola och en rättvis icke vinstdrivande hälso- och sjukvård.

?Viveka Söderdahl

Distriktsordf. Vänsterpartiet, Blekinge

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons