Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regeringens beslut ska landsbygdssäkras

Nyheter • Publicerad 20 maj 2013
Foto: Maths Olsson
Foto: 
Foto: 

?Centerpartiet ser hela landet och vill därför försäkra sig om att nationella beslut är hållbara för hela landet och inte bara för storstäderna.

Därför har Centerpartiet sett till så att regeringens beslut ska landsbygdssäkras. Det betyder att de beslut som kommer ut från regeringens kammare ska konsekvensanalysernas utefter vad besluten ger för möjligheter eller risker i såväl Sundbyberg i Stockholm som i Sölvesborg i Blekinge.?

Annons

?Sveriges tillväxt är summan av alla regioners tillväxt och vi har helt enkelt inte råd att vissa regioner inte presterar utifrån de förutsättningar de egentligen har.

Det handlar om att skapa förutsättningar för tillväxt, jobbskapande och väl fungerande gröna näringar i hela landet.?Därför måste beslut landsbygdssäkras, så att inte oönskade effekter drabbar landsbygden.??

Vi tror att metoden med att landsbygdsäkra går att använda även regionalt och kommunalt. Då skulle även kommun, region och landsting kunna försäkra sig om att ett beslut som är bra för tätorten inte drabbar boende i mer glesbefolkade delar.?

?En kommunal nämnd kan i dag fatta ett beslut som kan få negativa konsekvenser för en annan nämnd, för den kommunala ekonomin, för de som berörs av beslutet eller för den lokala ekonomin på landsbygden.

Här kan en landsbygdssäkring som utvärderar bland annat ekonomisk påverkan, ekologisk effekt eller eventuella sociala konsekvenser identifiera när ett beslut riskerar att bli negativt för landsbygden.??Centerpartiet tror att hela landet i förlängningen blir vinnare om beslut som fattas inte har negativa bieffekter som drabbar enskilda delar av landet.

En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk och om man betraktar Sverige på samma sätt förstår man också att förutsättningarna för en långsiktigt hållbar utveckling utgår från att varje länk på den svenska?kedjan är stark.??

Det är lätt att beslut fattas med bakgrund kring den miljö de fattas i. Men Centerpartiet kommer alltid att vara garanten för att landsbygdens perspektiv värnas i beslutskorridorerna.

Vår förhoppning är att svenska kommuner, regioner och landsting i större utsträckning ska låta sig influeras av den säkring som redan används inom regeringen.

För att tillsammans nå en positiv utveckling måste hela landet dra åt samma håll och undvika att fatta beslut som lägger krokben för landsbygden.?

Eskil Erlandsson

Annons

landsbygdsminister?

Magnus Larsson

gruppledare Region Blekinge, Centerpartiet

Petronella Petersson

gruppledare Landstinget Blekinge, Centerpartiet

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons