Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så hanterar politikerna frågan om den nya sopstationen

Nyheter • Publicerad 5 januari 2001

Var så god ni alla långt över tusentalet oroliga personer, som bor en-två km från det blivande avfallsverket i Ronneby. Vilken julklapp ni fick av kommunen. Vad det riktigt blir av detta vet vi med bestämdhet först om 15-20 år.

En enig miljönämnd har vid ett flertal tillfällen inofficiellt visat att vi inte vill ha en avfallsstation en knapp kilometer från vårt stadshus. Men den socialdemokratiska politiska makten visste hur detta svåra ärende skulle dras.

Annons

Vänsterpartiet, trodde man, mer skulle lita på vad de själva skriver i sitt partiprogram, både centralt och i kommunen och kunnat (vågat) stå för att prioritera sitt eget partiprogram och respekten för vår folkhälsa, högre än vad kommunalrådet JanAnders Palmqvist sa ”nu måste vi besluta, för annars förlorar Ronneby trovärdighet”? (hos övriga blekingekommuner).

Så här skall en slipsten dras om man vill få igenom ett ”besvärligt” beslut.

Den information som utlovats allmänheten på Kulturcentrum den 4/10 dribblades bort (ställdes in). Rubriken var ”Hållbart samhälle” (hur får vi in miljömålen i översiktsplanen?)

Informationen till allmänheten från energibolaget läggs på samma tid som fullmäktige har sitt möte.

Det kommunala energibolaget bryr sig inte om att rätta sig efter paragraf 4 i den bolagsordning, som fullmäktige en gång givit bolaget, om att fullmäktige skall beredas tillfälle att yttra sig före viktiga beslut.

Kommunstyrelsen tycker inte att detta viktiga ärende bör remitteras till miljö- och hälsovårdsnämnden för yttrande innan kommunstyrelsen fattar sitt beslut.

Kommunstyrelsen ser mellan fingrarna, då de förordar att fullmäktige skall godkänna energibolagets beslut om avfallsledning, trots att fullmäktige inte fått tillfälle till yttrande före beslut i bolagsstyrelsen.

Kommunen bryter mot en mängd skrivningar man antagit i sin lokala Agenda-21 alltid med hänvisning till att det år 2002 blir förbjudet att deponera brännbart avfall och att om inte vi eldar här så kommer avfallet att brännas någon annanstans och att det blir dyrare för oss.

Vidare ser man till att denna svåra fråga kom upp till beslut på årets sista fullmäktigemöte efter cirka ett år i ”tysthet”. Därmed reduceras tiden för ett överklagande till sex-sju arbetsdagar (mellandagar) i stället för cirka 15 vanliga arbetsdagar.

Vidare bäddar man för att både vänstern och moderaterna röstade för förslaget, fast av helt olika anledningar.

Detta, medborgare i Ronneby tätort, det är politik av den högre skolan, politik som varken har med insikt, förutseeende, öppenhet, förståelse för de närmast drabbade, folkhälsa, förståelse för ny teknik, framförhållning, helhetssyn, inriktning mot ett hållbart samälle eller omvärldsanalys av energi och exergifrågor att göra.

Soltekniker N-E Mattsson, Ronneby
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons