Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Shukria Barakzai – en stark förebild för världens alla mödrar på Mors dag

Nyheter • Publicerad 25 maj 2013
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Foto: 

I morgon firar vi Mors dag. Det är dock inte alla mödrar som kan vakna upp till en blomsterbukett eller bli utbjuden på familjemiddag.

Situationen för många mödrar runt om i världen är i stället fylld av otrygghet. Av kris, konflikt och av att leva i samhällen där de är underställda männen, socialt, ekonomiskt och kulturellt. Men det finns de som gör skillnad.

Annons

Hennes namn är Shukria Barakzai. Hon är 41 år gammal, parlamentsledamot och fyrabarnsmor. Hon är välutbildad och ambitiös. Numera är hon även fri.

Det fanns en tid, under talibanstyret, då hon riskerade att bli misshandlad om hon gick ensam på allmän plats utan sin man. En tid när hon tvingades avbryta sina studier och helt underkasta sig talibanernas religiösa dogmer.

Den tiden är ännu inte borta, men i alla fall förändrad. Visst har hon fått sitt kontor söndersprängt och sett hur bilbomber har placerats utanför hennes hus, men nu är hon i alla fall fri.

Ja, såpass fri att hon ställer upp i Afghanistans presidentval nästa år. Tyvärr som enda kvinnliga kandidat.

Men i ett land där alltför många flickor och kvinnor hindrats från utbildning och samhällsengagemang är det stort. Och trots att hon under resans gång har hotats och förlöjligats har hon aldrig gett upp.

I stället har Shukria kastat av sig burkan och rest sig upp varje gång någon sparkat. Det är starkt.

När jag träffar Shukria i riksdagshuset i Stockholm avspeglas all den här inre styrkan i hennes ögon. Att bara ta sig fram till den positionen i hennes land visar på en enorm kraft.

Modet att stå upp i en miljö, där tradition och seder tydligt säger att bara män får ställa upp. Det är respektingivande.

När dagen börjar med tankar ifall idag är den sista jag ser mina barn? Eller kommer jag att överleva till middagen? Då ges betydelsen av politik en helt ny innebörd.

Det Shukria gör är inte bara viktigt för hennes egen skull. För att nå fram i den typen av omgivningar krävs förebilder som hon.

Annons

Genom att utmana härskande strukturer växer successivt respekten hos omgivningen, samtidigt som andra kvinnor motiveras att göra samma sak.

Att göra detta möjligt har den svenska insatsen i Afghanistan bidragit till och kommer fortsatt att bidra genom olika bistånds- och stödinsatser. Det gör mig stolt.

När någon säger; du kan inte för att du är kvinna.

När någon säger; du får inte för att du är mor.

Då står Shukria där och säger: Titta här. Jag både kan, får och vill.

Mors dag är en dag för hyllning till mödrar världen över.

Det är inte lätt att fullt ut fylla rollen som mor. Alltid är det något som kunde göras bättre. Men en sak är saker. Det är betydligt enklare att vara mor i ett land där du är fri.

Även om det är långt till blomsterbuketter och familjemiddagar för alla kvinnor i Afghanistan så ger Shukria hopp. Ett hopp om att allt en vacker dag kommer att se väldigt mycket bättre ut.

Annicka Engblom (M)

Riksdagsledamot och tvåbarnsmor

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons