Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skärp synen på sexualbrott ??

Nyheter • Publicerad 24 maj 2013
Foto: Ingmar Johanson

Förra veckan kom en uppmärksammad frikännande våldtäktsdom från Umeå tingsrätt. Detta fall, tillsammans med andra domar, aktualiserar än en gång att det behövs reformer på sexualbrottsområdet.

Min bestämda uppfattning är att samhällets syn på dessa övergrepp måste skärpas ytterligare, och brottsoffren måste få mycket bättre uppbackning och stöd. Detta debatterar jag om i riksdagen den 22 maj.

Annons

??Våldtäkt är ett allvarligt brott och självklart ska vi ställa höga krav på bevisning i dessa, liksom i andra brottsmål. Samtidigt går det att göra mer för att stärka bevisningen i sexualbrottsmål genom kvalitetssäkrade utredningar.

Förundersökningarnas kvalitet är ofta avgörande för att kontrollera händelseförlopp och säkra bevis.

Varje år anmäls drygt 6000 våldtäkter, men mörkertalet är stort. Endast en knapp fjärdedel av sexualbrotten anmäls, och av dessa så är det endast i lite drygt 20 procent som polisen kan knyta en gärningsperson till brottet. Det är en låg uppklaringsandel för ett så pass grovt brott.

Påfallande få våldtäktsanmälningar leder till åtal, ett faktum som Amnesty tidigare påvisat i rapporten Fallet nerlagt – Våldtäkt och mänskliga rättigheter i de nordiska länderna.

Ett annat exempel kommer från en undersökning som TV4 gjorde 2011. Av de cirka 3 000 våldtäktsanmälningar som gjordes i Stockholm, Göteborg och Malmö 2010, ledde endast 600 till åtal.

Vi socialdemokrater föreslår nu ett antal åtgärder för att bekämpa och förebygga sexualbrotten, och för att stärka brottsoffrens ställning:

?1. Vi vill tillsätta en granskningskommission som ska granska våldtäktsärenden. Vad är det som gör att så få anmälningar leder till åtal? Vad brister i förundersökningarna? Med rätt kunskap och åtgärder kan fler fall gå till åtal och bevisning leda till fällande dom.

2. Vi vill att den som anmäler ett sexualbrott ska ha rätt målsägandebiträde redan vid anmälan. Det förbättrar stödet för den som utsatts för sexualiserat våld och ofta befinner sig i en traumatiserad situation. Att få ett målsägandebiträde tidigt i processen kan även innebära ökade möjligheter att få bättre kvalitet i förundersökningen. Tyvärr verkar regeringen här vilja gå i motsatt riktning, och vilja snäva in anlitandet av målsägandebiträden.

3. Vi vill skärpa straffen för de grövsta våldtäkterna. Det bör införas en särskilt sträng straffskala om synnerligen grov våldtäkt. Straffet skulle vara 6-10 års fängelse. Tyvärr verkar regeringen inte tycka att en sådan markering är nödvändig, vilket förvånar oss.

4. Vi vill genomföra särskilda utbildningsinsatser i rättsväsendet, riktade till domare. Det krävs en större medvetenhet om fördomar och normer i mål som rör sexualbrott. Alla domare som dömer i sexualbrott bör gå en sådan utbildning.

Annons

5. Vi vill utreda om preskriptionstiden för sexualbrott och andra allvarliga övergrepp mot barn kan tas bort helt. För många barn innebär övergrepp skador för resten av livet.

Det kan dröja långt in i vuxen ålder innan man orkar, vågar eller får möjlighet att bearbeta händelserna och vill anmäla dem. Man måste kunna få upprättelse, även om det gått lång tid.

Har man begått grova övergrepp mot ett barn ska man också kunna fällas för detta, även om det har gått lång tid. ??Våldtäkt är en av de värsta kränkningar en människa kan bli utsatt för.

Den som utsatts för detta måste känna det meningsfullt att anmäla övergrepp. Det handlar om bemötande, om att bli trodd på.

Samhället måste göra sitt yttersta för att ta reda på vad som hänt. Sverige har i många år varit ett föregångsland när det gäller att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det är viktigt att reformerna inte avstannar på detta område.

Kerstin Haglö (S)

ledamot i Riksdagens Justitieutskott

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons