Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Slå vakt om den fina naturen i Sölvesborg

Nyheter • Publicerad 2 januari 2001

Naturskyddsföreningen i Sölvesborg har genom pressen fått höra om planer för ytterligare exploatering av området kring Fiskartorpet. Oss veterligt har det aktuella området, Brötalyckan, inte ens dokumenterats med avseende på naturvärden och biologisk mångfald. Det är faktiskt inte så att grön färg på kartan betyder fritt fram för exploateringar.

Naturskyddsföreningen vill med anledning av detta återigen framhålla vissa grundläggande synpunkter på utvecklingen av Sölvesborgs tärort.

Annons

De stora fördelarna med Sölvesborg som boendeort är huvudsakligen den omsorg, som kommunen har visat när det gäller att ta till vara den särskilda charmen som finns i den bebyggda miljön och den nära tillgången till skogsområden och stränder. Båda dessa aspekter är väsentliga för att bibehålla Sölvesborgs attraktionskraft som boende- och turistort.

Att hela tiden nagga på de intressanta och värdefulla gröna områdena i tätortsranden medför möjligen en fördel för några få som kommer över attraktiva tomter, men gör samtidigt att kvaliteterna ifråga om friområden för vistelse och rekreation för stans övriga invånare successivt försämras.

Risken är också överhängande att nya exploateringar skapar efterfrågan på nya vägar, som ytterligare skulle stycka sönder befintliga skogsområden. I sammanhanget bör poängteras att området mellan Bokelundsskolan och Valje halvö är nödvändigt att bevara för att möjliggöra för eleverna att få viss undervisning ute i naturlig miljö.

Redan i samband med diskussionerna kring översiktsplanen i början av 1990-talet framhöll vi vikten av att bevara kvarvarande skogar och stränder i direkt anslutning till tätorten. Om inte boende- och fritidsmiljön för det stora flertalet sölvesborgare ska försämras avsevärt, måste halvön som staden ligger på betraktas som i stort sett färdigbyggd. Kraft och resurser bör därför läggas på att långsiktigt säkerställa de tätortsnära grönområden som fortfarande finns kvar.

Eventuell expansion måste därför lokaliseras till andra områden, t.ex. öster om Sölvesborgsviken och utanför de met värdefulla naturområden som finns där. Alternativt kan man tänka sig lokalisering till andra tätorter i kommunen, bland annat med baktanken att därigenom stärka det lokala underlaget för service, t.ex. handel, kommunikationer och skolor.

Slå vakt om de stora kvaliteterna som finns i såväl naturområdena som i den bebyggda miljön i Sölvesborg. Båda aspekterna är viktiga för att stärka Sölvesborgs redan starka sidor och säkra dragningskraften för framtiden.

Det minsta man kan begära är väl att kommunen själv lever upp till sin egen slogan – ”Sölvesborg av naturliga skäl”.

Anders Sandberg, ordförande Naturskyddsföreningen, Sölvesborg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons