Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sluta vara så konservativ

Nyheter • Publicerad 27 maj 2013

Svar på Gunnar Sandwalls insändare "Tiderna förändras" som publicerades i Sydöstran den 15 maj.

Jag är inte längre förvånad, men upprörd, över människors ignorans och inskränkthet. Där för vill jag dela min åsikt angående de stundande skolavslutningarna som Gunnar Sandwall beklagade sig över i sin insändare.

Annons

Jag har gjort upp en lista över mina invändningar för att det ska bli så enkelt som möjligt att förstå.

1. Sluta vara så nostalgisk och konservativ. Ultrareaktionära bakåtsträvare har ingen plats i framtiden.

2. I vårt sekulariserade samhälle skulle jag tro att de kristna religiösa som vill vara i kyrkan är i minoritet till de med annan religiös åskådning tillsammans med de som inte bryr sig ett skit i vilken lokal skolavslutning ska hållas i.

3. De barn som ska gå på sommarlov gissar jag inte bryr sig om vilken lokal man är i eller vilka sånger som ska sjungas, oavsett vilken trosuppfattning de har eller om de är religiösa eller ej. De vill bara ha roligt och umgås med sina kompisar. Det är nog snarare föräldrarna i så fall som delar din syn på saken och absolut måste hålla kvar traditionen.

4. "Se svarte Rudolf han dansar" kan nog upplevas som rasistiskt och vore inte särskilt hänsynsfullt mot "andra länders folk", som du uttrycker det, och borde i så fall inte häller förekomma på skolavslutningarna. Bristande logik eller dåligt exempel taget ur luften?

5. Vad är det som skulle kunna tolkas stötande i "Den blomstertid nu kommer", eller är det för att det är psalm i sig problemet ligger?

6. Uttrycket "andra länders folk" känns lite luddigt och jag anar en viss "smygrasism". Är det folk i andra länder du menar, så tror jag inte att de bryr sig särskilt mycket om skolavslutningarna här i Sverige.

7. Bara för att man inte är född i Sverige eller har ett svenskt medborgarskap, eller har en annan religiös åskådning för den delen, så betyder inte det att man inte är en del av samhället.

8. Man ska alltid visa hänsyn mot människor oavsett deras etniska, religiösa eller sociala bakgrund.

9. I stället för att bara klaga över den "tramsiga" situation som bekymrar dig över kan du väll komma med lite konstruktiva och kreativa förslag, som till exempel att man har picknick ute någonstans med någon rolig familjeaktivitet och skippar alla sånger. Ha barnen i fokus bara!

Annons

10. Jag är också emot överdrifter åt ena och andra hållet, men jag tror att man med sunt förnuft, respekt och rättvisa kan komma fram till en lösning då alla blir nöjda och glada och då framför allt barnen i fråga, som längtat så efter sitt sommarlov.

Vi måste ändra våra värderingar och om vi inte kan ha förståelse så måste vi i alla fall vara toleranta mot varandra.

Vi är alla en del av samhället och vi bär alla ett visst ansvar.

Joel Widerström

Karlskrona

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons