Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sopförbränning – ett omodernt sätt att handskas med resurser

Nyheter • Publicerad 10 maj 2013
Foto: Foto: Mattias Mattisson Copy Syd

Svar till Lars Åkesson, insändare i Sydöstran den 19 april.

Det finns stora miljövinster med att sopsortera och återvinna. Man sparar energi och utsläppen av växthusgaser blir mindre.

Annons

Det går åt mer energi att producera material från jungfruliga råvaror än från redan existerande material, även om man tar hänsyn till transporter, rengöring med mera.

Förpackningsindustrin har ett ansvar att ta hand om sina förbrukade förpackningsmaterial, det är därför, bland annat, som vi har våra återvinningsstationer. Dessa företag har själva som mål att öka återvinningen eftersom det är en resursfråga för företagen i sig.

Att bränna upp våra förpackningar skulle göra våra varor dyrare.??

Sopor innehåller giftiga och miljöfarliga substanser. Vid förbränning bildas och frigörs hundratals farliga ämnen via rökgaser och askor.

Rökgasrening finns i regel på sopförbränningsanläggningarna, men de rester som lämnar anläggningen innehåller höga halter av tungmetaller, dioxiner och miljöfarliga klor- och bromföreningar.

Askan från våra sopförbränningsanläggningar är idag så giftig att den jämställs med avfallet från våra kärnkraftverk.??

Den el som kan produceras vid en förbränningsanläggning kan vid sopförbränning inte klassas som grön el. Vilket innebär en nackdel på elmarknaden eftersom efterfrågan på just grön el ökar.

Den fjärrvärme som produceras kan inte heller klassas som direkt miljövänlig.?

?

Idag finns bra alternativ till till exempel blöjor, komposterbara blöjor kan beställas från flera leverantörer.

Annons

Enligt miljöbalken och EU-direktiv skall rivningsrester från byggnader och anläggningar åtföljas av en rivningsplan där den som utför rivningen ska sortera rivningsresterna så långt det är möjligt.

Träbocksangripet byggnadsmaterial skall förvisso brännas, men torde utgöra en obetydlig del av det som Lars Åkesson utmålar som den oändliga resurs som han tror sopor skulle utgöra.?

?En anläggning som mer eller mindre bygger på sopförbränning, medför att man bygger in sig i ett system där sopor blir en handelsvara likt olja eller kol med ett pris på en spotmarknad. Redan idag importeras sopor för att hålla anläggningar lönsamma.

Sopor håller på att bli en bristvara! Att bränna soporna ger fel signal om vikten av att sopsortera, återvinna och framför allt ger det fel signaler till produktionsleden om att minimera emballage och restprodukter.

I Sverige har riksdagen inom ramen för miljökvalitetsmålen beslutat att den totala mängden avfall inte ska öka och att den resurs som avfall utgör ska tas till vara i så hög grad som möjligt samtidigt som påverkan på och risker för hälsa och miljö minimeras.

Det ställer krav på en miljöpolitik som i framtiden lyckas bryta nuvarande starka samband mellan ekonomisk tillväxt och uppkomsten av avfall i Sverige. ??Avfall är det som är kvar när fantasin tagit slut.

??Ingmarie Söderblom?

Sofia Bothorp?

Miljöpartiet i Karlskrona

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons