Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenska spåket och alla de nya titlarna

Nyheter • Publicerad 19 mars 2001

Ingemar Bergstrand har rätt när han anser att kvinnor skall ha rätt till varje yrke eller befattning. Men dit når de inte genom att i allt likna mannen.

I min barndom förvandlades lärarinnan till lärare. Hon klippte av håret och klädde sig i kostym. Alltfler kvinnor började röka och dricka alkohol för det gjorde mannen. Men de närmade sig inte männen – blev inte ens könsneutrala.

Annons

Ordet riksdagsman för kvinna är brukligt, men språkligt är det lika tveksamt som att titulera en man sjuksköterska eller barnmorska. Varför inte använda det neutrala riksdagsledamot? Att engelska använder samma ord för man och för människa har ju inte med saken att göra. I engelskan användes det neutrala ”Member of parlament (MP” eller senator. Kvinnan får aldrig tillägget man.

I svenska språket finns fortfarande både riksdagsman och riksdagskvinna kvar. Det moderna språket har flera tvivelaktiga exempel. eller vad skll man säga om: sjuksköterskan Kalle Johansson eller barnmorskan August Jönsson?

Sven Tennryd, Olofström
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons