Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sverige behöver EU

Nyheter • Publicerad 18 maj 2013

Idag är det viktigare än någonsin att slå fast att EU inte bara är en marknadsplats, utan en union som förenar människor och länder för att säkra fred och frihet på vår kontinent.

Den ekonomiska krisen har fört med sig att framtidstro och hopp hos medborgarna på sina håll fått ge vika för misstro och uppgivenhet. I tider när nationalism, främlingsfientlighet och protektionism griper omkring sig i snart sagt varje europeiskt land inser vi som liberaler att vi bara kan bygga ett tryggt, öppet och framgångsrikt Europa genom ökad integration och fördjupat samarbete.

Annons

EU behövs för att tackla gemensamma utmaningar, som exempelvis klimatförändringen, den organiserade brottsligheten, konkurrenskraften för våra företag och ett humant och rättvist bemötande av asylsökande i hela EU.

Europa är fortfarande en kontinent med enorma resurser, välutbildade medborgare, skaparkraft och kulturell mångfald. Vi har kunskap och skaparkraft i överflöd. Däremot måste vi inse att det finns många utmaningar som vi inte kommer att klara av ensamma i Blekinge eller Sverige.

När stora länder som Kina, Indien, Brasilien, Ryssland och Indonesien kommer ikapp USA, Japan och våra europeiska länder kan vi bara konstatera att det inte är fördelaktigt att vara en samling små länder bland stora spelare. Var för sig klarar inte ens de största och starkaste länderna i Europa att möta konkurrensen i en allt mer globaliserad värld.

Vi tror på individers rättigheter och inte på staters rättigheter. Därför måste EU, särskilt i svåra tider, vara ett kraftfullt värn i länder där regeringar utmanar medborgarnas rättigheter.

EU agerade med kraft och försvarade de ungerska medborgarnas rättigheter när Ungerns regering kriminaliserade hemlösa, införde ett censurerande medieråd och begick övergrepp på rättsstaten.

EU har även tagit krafttag mot den bristande pressfriheten i Italien och Litauens lagar som gör det kriminellt att tala väl om homosexualitet. Inte heller Sverige lär vara immunt mot berättigad kritik, vilket riktats inte minst mot bakgrund av vår hantering av Romer.

Demokrati, yttrandefrihet, pressfrihet, rätten att få bestämma över sin egen kropp och att få leva sitt liv utan att utsättas för diskriminering på grund av sexuell läggning, funktionsnedsättning eller etnisk bakgrund är grundläggande värden som EU vilar på.

När demokratiska principer och medborgarnas rättigheter kränks kommer vi aldrig att stillatigande titta på, utan oupphörligt fortsätta att kritisera övergreppen och att värna de värden och värderingar som måste utgöra själva fundamentet för vår europeiska union.

Tillsammans är vi starka!

Cecilia Wikström (FP)

Annons

Europaparlamentariker

Anna Ekström (FP)

ordf. länsförbundet

Börje Dovstad (FP)

kommunalråd

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons