Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ungdomens spritproblem är de vuxnas ansvar

Nyheter • Publicerad 22 juni 2001

Under den senaste tiden har det återigen blossat upp debatter både bland politiker och allmänheten rörande det ökande ungdomsfylleriet, och tendenserna om att detta fortsätter allt längre ner i åldrarna. En debatt, vilken återkommer som regler varje år. Tyvärr märks inte de officiella åtgärdena speciellt vare sig kraftfullt eller effektivt. Det blir mest bara prat. Dessutom verkar det på något sätt förbjudet (?) att gå in på den viktigaste delen för tränga tillbaka bruket av alkohol.

Det enda sättet att minska ungdomsfylleriet är att få vuxenvärlden att minska sitt drickande. Visst går det att försöka prata med ungdomar om alkoholens faror och elände – men samtidigt tar de vuxna bort effekterna av all information. Man gör helt emot, vad man än säger! Hur ska man få ungdomarna att tro på en information, som den vuxne sedan själv bryter mot vid alla möjliga tillfällen?

Om Du som vuxen överhuvudtaget skall få ungdomen att lyssna och helst även följa din information och dina råd. Börja då med dig själv. Detta gäller inte minst det offentliga livet. Bort med all alkohol från det offentliga livet, från regering och riksdag och sedan hela vägen ner till kommunerna. Samma bör givertvis gälla inom företag och liknande representation och så då på familjenivå. När en sådan sanering har skett, då kan vi hoppas på en nyktrare ungdomsvärld. Ungdomsproblem är de vuxnas ansvar.

Vincent Rundkvist Karlskrona
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons