Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vad betyder Public Service?

Nyheter • Publicerad 3 maj 2013

Förra måndagen var det möte med landstingsfullmäktige i Blekinge. På dagordningen stod bland annat behandlingen av utfallet av förra årets verksamheter med åtföljande revisionsberättelse.

Eftersom sådana viktiga saker som budgetutfall, patientsäkerhet och eventuell ansvarsfrihet debatterades var det utan tvekan så, att det var årets viktigaste landstingsfullmäktige.

Annons

Båda lokaltidningarna behandlade mötet både på nyhets- och ledarplats på ett utförligt sätt från sina olika utgångspunkter.

Men i P4 Blekinge nämndes inte händelsen med ett enda ord. Det är anmärkningsvärt.

Det medium som går under benämningen Public service, som vi alla betalar till både via licens och skatt anser tydligen inte att invånarna i Blekinge har rätt att få veta vart deras landstingsskatt, som för övrigt nyligen höjts, används till.

Om det hela beror på okunskap i redaktionen eller om man belagts med munkavle eftersom de redovisade siffrorna inte var något att skryta med, det vet man bara på radion.

Men otroligt dålig skött är det i alla fall och bryter mot det avtal som reglerar förhållandet mellan staten och de media som går under benämningen Public Service.

Ledningen för Akut-Opinion

Svar till Akut Opinion??

Tack för era synpunkter. Och tack för att ni påpekar public service viktiga roll. Den tar vi på allvar.

P4 Blekinge har den senaste tiden vid flera tillfällen bevakat just de aktuella frågorna i landstinget. Bra journalistik är bland annat att kritiskt granska politiska ärenden som ska tas upp i till exempel landstingsfullmäktige.

I en demokrati ska medborgarna kunna vara informerade och tycka till i n n a n beslutet tas.

Annons

Förra måndagen samlades alltså landstingspolitikerna. Om det var årets viktigaste möte för dem återstår att se.

Klart är i alla fall att SR P4 Blekinge redan innan dess, den 9 april, kunde avslöja att landstinget vägrade visa avtal om patienter som är med i tv-programmet 112.

Två dagar senare berättade vi om bristande kontroll Blekingesjukhusets ekonomi och revisorernas kritik som landstingsrådet tillbakavisade. Och nyligen hade vi rubriken Sjukhusets räddning: mer pengar och färre syrror om de senaste turerna i landstingsekonomin.

Public service innebär inte att Sveriges Radio kan eller ska vara med på till exempel alla fullmäktigemöten. Vi gör hela tiden en nyhetsvärdering och prioritering av våra uppdrag – alltid med målet göra angelägen journalistik.

Vi har en reporter med extra ansvar att bevaka just landstinget.

Jag kan lova alla radiolyssnare samt besökare av sverigesradio.se/blekinge att vår granskning av landstinget i Blekinge kommer att fortsätta vara kritisk, objektiv och saklig. Det hänger inte på om vi bevakar ett enskilt politiskt möte på plats.

Peppe Alfiero

Kanalchef

Sveriges Radio Blekinge

Länkar till nyheterna:

Annons

Sjukhusets räddning: mer pengar och färre syrror

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5510902

Landstinget vägrar visa avtal om patienter

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5496087

Tillbakavisar kritik om bristande kontroll

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5502422

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons